Čerkez: Epidemiološka situacija sve teža, nova pravila u vezi testiranja

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez najavio je nova pravila koja se odnose na testiranje na virus korona, ali i na period izolacije, te upozorio da epidemiološka situacija postaje sve teža.

Čerkez je naveo da će sigurno doći do novih promjena u kovid pravilima u Federaciji BiH, a ona će se, prije svega, odnositi naredbe prilikom testiranja. "Oni potpuno vakcinisani će biti malo privilegovani u odnosu na nevakcinisane. Bićemo još decidniji.

Antigenski testiranje će biti bitno, PCR ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi", pojasnio je Čerkez za N1. Konačna odluka, kako je naveo, najvjerovatnije biće poznata u utorak, 25. januara.

Prema njegovim riječima, potpuno vakcinisani će imati malo kraće izolacije od onih koji nisu potpuno vakcinisani. Za epidemiološku situaciju je rekao da iz dana u dan postaje sve teža, te dodao da je priliv pacijenata u bolnice veći za 23 odsto u odnosu na samo sedmicu ranije. "Pretpostavka je da imamo tri do četiri puta više zaraženih nego što zvanična statistika pokazuje", naglasio je Čerkez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana