BiH i NATO: Članstvo mamac za investitore

V. Kulaga, D. Šajinović
BiH i NATO: Članstvo mamac za investitore

Bijeljina - Članstvo u NATO savezu osim stabilnosti i bezbjednosti otvara i brojne druge prednosti i mogućnosti za zemlje članice, jer ulaskom u Sjevernoatlantski savez zemlje postaju interesantnije i za strane investicije.

Poručeno je to na javnoj tribini na temu "Prednosti članstva u NATO" koja je juče održana u Centru za kulturu u Bijeljini.

Pukovnik norveške vojske i zamjenik komandanta NATO štaba u BiH Ole Fauske naglasio je da bi ulaskom u NATO BiH imala pristup raznim resursima koje ovaj savez ima. Dodao je da se to prije svega odnosi na bezbjednost.

- Pristupanje savezu nudi i brojne prednosti koje se odnose samo na vojni dio. Bezbjednost je samo jedna u nizu stavki koje jedna zemlja i njeni građani dobijaju kada njihova zemlja postane članica. Time se ujedno pokazuje da je ta sredina bezbjedno okruženje, što pojačava interes i stranih investitora da ulažu u tu zemlju - rekao je Fauske koji je bio jedan od uvodničara na panel diskusiji.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova BiH Goran Pranjić, koji se posljednjih deset godina bavi pitanjem NATO integracija, naglasio je da je članstvo u NATO savezu strateško spoljnopolitičko pitanje i dodao i to da je ovaj put za BiH jedno od vodećih spoljnih opredjeljenja.

- Ministarstvo inostranih poslova je institucija koja na dnevnoj osnovi čini sve da bi BiH ispunila uslove koji su neophodni za članstvo - rekao je Pranjić.

Prema njegovim riječima, NATO ne predstavlja samo vojni savez.

- NATO predstavlja najuspješniji vojno-politički savez čovječanstva, a BiH spada među tri zemlje koje imaju ekskluzivno pravo da postanu članice - kazao je Pranjić i napomenuo da su druge dvije zemlje Crna Gora i Makedonija.

On kaže da NATO predstavlja i savez najbogatijih zemalja svijeta i da to omogućuje brojne prednosti svakoj zemlji članici, a posebno njenim stanovnicima. Pranjić je naglasio da je članstvo u NATO važan signal za strane investitore.

- To pokazuje da je ta konkretna zemlja stabilna i da se u nju može ulagati. To donosi više radnih mjesta i podizanje ekonomske aktivnosti zemlje u potpunosti - poručio je Pranjić.

Zašto NATO

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem tom savezu, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana