Banjaluka bliža imovini u centru

ATV
Banjaluka bliža imovini u centru

Banjaluka - Viši privredni sud u Banjaluci presudio je u korist grada Banjaluke u višegodišnjoj pravnoj bici za zemljište gdje je nekada bila stara autobuska stanica i zgradu Muzeja savremene umjetnosti.

Izvor blizak pravosudnim institucijama rekao je da je sudsko vijeće, pod predsjedavanjem sudije Snježane Romčević-Tadić, uvažilo žalbu Gradske uprave i preinačilo presudu Okružnog suda iz avgusta prošle godine, koja je išla u korist "Autoprevoza" i preduzeća "Bevo ril estejt".

Ključ ovog spora vrijednog desetine miliona maraka je ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između nekadašnjeg gradskog preduzeća i "Autoprevoza". Tim ugovorom, koji je sklopljen još 1979. godine, dogovorena je razmjena zemljišta. Grad, odnosno nekadašnja Samoupravna interesna zajednica za upravljanje građevinskim zemljištem, dao im je plac gdje se sada nalazi nova autobuska stanica, a "Autoprevoz" se, uz dodatnu novčanu naknadu, odrekao parcele u centru. Međutim, volšebni nestanak ovog ugovora iz arhive bio je osnovni argument tvrdnjama "Autoprevoza" da taj dokument zapravo nikada nije ni postojao i da je zemlja, pa čak i zgrada Muzeja savremene umjetnosti njihova.

Novom odlukom, sud je prihvatio kopiju ugovora kao dokaz i time osporio tvrdnje "Autoprevoza".

- Grad je dokazao, a sud utvrdio, da je pravno valjan ugovor o regulisanju međusobnih odnosa iz 1979. i da tužilac ima pravo svojine na predmetnim nekretninama - navodi se u presudi na koju postoji mogućnost pravnog lijeka, odnosno pokretanje revizije u Vrhovnom sudu i poslije toga i apelacije Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana