Banjalučki kuvar i profesor Predrag Tošić mađioničar u kuhinji, sjajan i za katedrom

Anita Janković Rečević
Banjalučki kuvar i profesor Predrag Tošić mađioničar u kuhinji, sjajan i za katedrom

BANjALUKA - Ljubav i posvećenost moraju biti generator za sve što radite u životu i to je provjeren recept koji redovno primjenjujem u kuhinji pripremajući najzahtjevnije delikatese, ali i radeći sa djecom čija energija mi daje podstrek da budem još bolji.

Istakao je to za “Glas Srpske” banjalučki kuvar i profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko turističkoj školi Predrag Tošić, koji se ove godine našao među dobitnicima Svetosavske nagrade.

Tošić, koji u prosvjeti radi čitavu deceniju, kaže da nije želio da se prijavi za nagradu, ali je to učinio na nagovor svojih kolega, što se na kraju pokazalo kao ispravan potez.

- Nisam bio za tu opciju jer sam među mlađim profesorima u našem kolektivu, ali kolege su insistirale na tome da se prijavim. Ova nagrada je još jedan dokaz da se na kraju uspjeh, trud i rad ipak cijene i poštuju. Moji učenici su mi najveći motiv za dalji rad i usavršavanje, ali i nagrada će biti dodatni razlog da se još zalažem, trudim, radim i ostvarujem bolje rezultate. Ovo je kruna za sva dosadašnja priznanja, jer sam kao kuvar ili i kao mentor sa brojnim đačkim ekipama osvojio mnogo nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima - kazao je Tošić.

U radu sa djecom Tošiću, koji je trenutno i na doktorskim studijima u Novom Sadu, najvažnija je energija i prijateljski odnos koji grade za cijeli život. Tajna dobrog profesora i kuvara, kaže Tošić, krije se u ljubavi.

- Morate voljeti ono što radite. Ne mogu izaći na ulicu a da me na svaka tri metra ne zaustavi neko od mojih đaka, bilo sadašnjih ili bivših koji su u međuvremenu postali kolege po pregači. Mnogo je generacija koje sam izveo na put i koji su sada vrhunski kuvari, kako kod nas, tako u inostranstvu. Nerijetko ja učim od njih, prenose mi svoja znanja iz kuhinje, razmjenjujemo recepte, iskustva i to je najveće bogatstvo ovog posla. Iza mene ostaje nešto - priča Tošić.

Smeta mu što prosvjeta ne ide u korak sa svjetskim tokovima, navodeći da bi i školstvo moralo pratiti ubrzan razvoj.

- Danas se sve mijenja velikom brzinom, jedino u prosvjeti to ide sporo. Morali bismo uvesti nove načine učenja, prezentacije i prenosa znanja. Djeca putem telefona veoma brzo dolaze do različitih saznanja, u minutu mogu istražiti sve što ih zanima, a mi i dalje pišemo na tabli. Kada sam ja išao u školu, morao sam pretražiti pola biblioteke da dođem do knjiga i recepata koji su me zanimali, pogotovo iz internacionalne kuhinje. Sada đaci uz tri klika na internetu mogu proučavati neki recept, na primjer kineskog tradicionalnog jela - istakao je Tošić i dodao da ga učenici, naročito oni radoznali, nerijetko propituju o receptima i jelima za koje ni on nije čuo, a oni su ih pronašli na internetu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS ove godine Svetosavsku nagradu dodijeliće za 45 istaknutih vaspitno-obrazovnih radnika u osnovnim i srednjim školama te predškolskim ustanovama u Srpskoj. Uručenje nagrada biće upriličeno na svečanoj manifestaciji “Naši učitelji” 26. januara u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci.

Sajt

Predrag Tošić vodi i svoj sajt i “Jutjub” kanal “Zakuvaj”, gdje postavlja razne recepte, a slijedeći njegova uputstva i lajici mogu pripremiti ukusna jela.

- Radim to usputno, nije mi primarna djelatnost. Kad imam vremena napišem i snimim poneki recept i postavim na sajt i kanal. Rezultati dolaze nešto sporije, jer nisam mnogo aktivan, ali siguran sam da će i to vremenom više zaživjeti - rekao je Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana