Afrička kuga mijenja tradiciju

Anita Janković Rečević
Afrička kuga mijenja tradiciju

BANjALUKA - Tradicionalni svinjokolj u punom je jeku, a iz republičkog Inspektorata Srpske apeluju na domaćine da se strogo pridržavaju propisanih mjera kako bi se spriječilo širenje afričke kuge svinja, bolesti koja je ove godine desetkovala domaće farme nanijevši ogromnu štetu poljoprivrednicima i ekonomiji Srpske.

Da ova bolest, koja je prvi put u Srpskoj registrovana ljetos, i dalje ne miruje pokazuje najnoviji slučaj iz Hercegovine gdje su lovci proteklog vikenda pronašli više divljih svinja koje su uginule zbog zaraze virusom afričke kuge. Svinje su pronađene u lovištima između Nevesinja i Gacka, a analiza uzetih uzoraka potvrdila je sumnje veterinara i lovaca.

Imajući u vidu okolnosti u vezi sa višemjesečnom cirkulacijom virusa u Srpskoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je s obzirom na sezonu svinjokolja donijelo određene mjere i smjernice koje se trebaju sprovoditi prilikom klanja svinja za sopstvene potrebe kako bi se suzbilo dalje širenje zaraze.

-  Na prvom mjestu je adekvatno sprovođenje zoohigijenskih i biosigurnosnih mjera u pogledu prostora i opreme koji se koriste, adekvatnog zbrinjavanja iznutrica, te laboratorijsko ispitivanje na prisustvo trihinele, a u zaraženim i ugroženim područjima obavezno je dostavljanje uzorka slezine svake zaklane svinje s ciljem provjere prisustva virusa afričke kuge - rekli su u Inspektoratu i dodali da se svako klanje više od pet svinja treba najaviti nadležnom veterinarskom inspektoru.

Naveli su da je pravovremenim djelovanjem zaustavljeno dalje širenje bolesti i da je situacija pod kontinuiranim nadzorom nadležnih službi, a kako bi taj trend bio nastavljen, neophodno je da se i individualna domaćinstva pridržavaju navedenih pravila.

- Cilj je stanovnicima omogućiti zadovoljenje tradicionalnih potreba uz poštovanje preventivnih mjera. Posebno apelujemo na domaćinstva koja se nalaze u ugroženim područjima. Definisane mjere nisu komplikovane za sprovođenje i zahtijevaju minimum lične odgovornosti pojedinaca, a s ciljem opšteg dobra - rekli su u Inspektoratu. 

Dodaju da do sada nisu imali prijava da je neko nepropisno odlagao iznutrice i nus proizvode zaklanih životinja, a što predstavlja izuzetno veliki rizik, jer na taj način druge divlje i domaće životinje mogu doći u dodir sa istim, te eventualno doprinijeti širenju afričke kuge.

- Navedeni otpad potrebno je odložiti u iskopane jame uz primjenu mjera dezinfekcije - precizirali su u Inspektoratu RS.

Siniša Marinković iz Laktaša, koji je prethodnih godina pružao usluge klanja svinja i pilića, kaže za “Glas” da je zbog pojave afričke kuge svinja ove sezone odlučio da se ne bavi tim poslom.

- Zbog brige za svoje zdravlje, ali i domaćina ove godine ne učestvujem u svinjokolju. Vidim na terenu da su ljudi oprezni i pridržavaju se smjernica, a vidno je i da ove sezone manje kolju ranjenike nego prethodnih godina. Ni sam za sebe neću klati svinju, najvjerovatnije ću uzeti gotove polutke u mesnici, jer mi to djeluje kao sigurnija opcija - kazao je Marinković. 

Kontrole

Veterinarska inspekcija je u proteklom periodu sa MUP-om RS provodila pojačane kontrole prometa svinja u Srpskoj, a zbog prometovanja bez propisane dokumentacije podneseno je šest krivičnih prijava.

- Kontrole će i dalje biti nastavljene. Skrećemo pažnju pojedincima koji pomišljaju da na ovaj način nabave svinje, imaju u vidu da će u slučaju pojave bolesti sami snositi troškove laboratorijskih analiza koje nisu mali, a do sada ih je u redovnom postupku plaćalo resorno ministarstvo. U slučaju nastale štete zbog obolijevanja i eutanazije životinja neće moći ostvariti ni pomoć Republike - upozorili su iz Inspektorata RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana