Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto

GS
Foto: Ilustracija

Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske podigao je naknadu za polaganje advokatskog ispita sa 597,50 KM na čak 2.057,50 KM odnosno za 350 odsto, a kao glavni razlog se navodi inflacija.

U novoj odluci o visini naknade koja je usvojena krajem prošlog mjeseca se navodi da je izvršena analiza troškova redovnog poslovanja te da je istom utvrđeno da je u proteklom periodu došlo do značajnog povećanja tih troškova, a sve kao posljedica inflacije i rasta cijena i usluga.

„Evidentno je povećanje iznosa navedenih troškova u proteklom periodu, a koji padaju na teret Advokatske komore Republike Srpske“, stoji u odluci.

Od ovog povećanja izuzeti su kandidati koji su najmanje tri godine radili kao pripravnici ili stručni saradnici kod nekog od advokata koji su upisani u imenik komore. Za njih cijena ostaje 597,50 KM.

Naime, odlukom Izvršnog odbora iz prošle godine njima je uvedena obaveza plaćanja članarine, pa im se sada izašlo u susret.

„Izvršni odbor cijeni da je pravilno utvrditi finansijske olakšice imajući u vidu da isti kroz izvršavanje obaveze plaćanja članarine doprinose finansijskom poslovanju i finansijskoj stabilnosti Advokatske komore“, piše u odluci koju potpisuje Darko Kremenović, predsjednik Izvršnog odbora, navodi Kapital.

Inače, istom odlukom je određeno da članovi komisije za polaganje ispita imaju pravo na 80 maraka naknade za svakog kandidata, kao i sekretar koji po tom osnovu dobija 20 KM.

Podsjećamo, da bi neko dobio pravo da se bavi advokaturom u Srpskoj, pored ispita mora da plati i upis u imenik advokata koji košta oko 5.000 maraka.

Prema zvaničnim podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) komora je u prošloj godini imala rekordnih 710.892 KM prihoda i dobit od 9.377 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana