Stevandić: Izložba “Najljepša zemlja” posvećena ljepoti

Srna
Stevandić: Izložba “Najljepša zemlja” posvećena ljepoti

Banjaluka - U Kulturnom centru Banski dvor večeras je, povodom Dana pobjede nad fašizmom, otvorena izložba fotografija “Najljepša zemlja”, u organizaciji potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Centra ruskog geografskog društva u Srbiji. Stevandić je izjavio Srni da je ova izložba posvećena ljepoti.

On je naglasio da je ovo i jedna od manifestacija kojima se obilježava 9. maj na kojoj su predstavljeni radovi finalista i pobjednika Drugog sveruskog foto-konkursa “Najljepša zemlja”.


Stevandić je naveo da Rusko geografsko društvo promoviše kulturu, zajedništvo i saradnju i da je jedna od najvećih nevladinih organizacija u Rusiji sa najvećom zbirkom fotografija na svijetu.

“Fotografije Rusije, kao jedne od najvećih zemalja na svijetu, sa najvećim prostranstvima, samim tim imaju svoju vrijednost”, istakao je Stevandić.

On je rekao da je ovo jedna od prvih izložbi Ruskog geografskog društva u Banjaluci, te dodao da ih je bilo mnogo više u Beogradu i Zagrebu.

Foto-konkurs Ruskog geografskog društva “Najljepša zemlja” je medijski projekat širokih razmjera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i njegovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, posredstvom umjetničkih fotografija.

Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. godine organizuje se jednom godišnje.

Na konkursu je 2016. godine učestvovalo 23.000 ruskih i stranih fotografa koji su poslali oko 110.000 snimaka.

Fotografije su razmatrane u nominacijama: “Narodi Rusije”, “Svijet u našim rukama”, “Najljepša zemlja”, “Pejzaž”, “Životinje”, “Ptice”, “Makrosvijet”, “Podvodni svijet”, “Crno-bijela priroda”, “Mladi fotograf”, “Nasljeđe koje nestaje”, “Iskonska Rusija”, “Industrijski pejzaž” i “Nagrada - simpatije publike”.

Radove učesnika ocjenjivali su predsjednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Sergej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Kremlja Jelena Gagarina i režiser Timur Bekmambetov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana