Rakije i pekmeza neće manjkati

Anita Janković-Rečević
Rakije i pekmeza neće manjkati

Banjaluka - Ljubitelji rakije i pekmeza od šljiva na jesen će zasititi svoja nepca jer je šljiva izdašno rodila, prinosi su rekordni širom Srpske, a mnogi proizvođači muku muče sa stablima koja se pod težinom roda slamaju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su klimatske i meteorološke prilike ove godine izuzetno išle naruku proizvođačima, što se nije desilo posljednjih deset godina, pa je sve voće rodilo i prerodilo.

- Najviše je rodila šljiva i slobodno mogu reći da je ovogodišnji rod dovoljan za dvije godine. Dobrim prinosima šljive se smatra oko 20 do 25 tona po hektaru, a ove godine imamo voćare koji su na svojim plantažama proizveli više od 40 tona po hektaru - rekao je Dojčinović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara RS Darko Milošević pod šljivom ima oko četiri hektara, a stabla u njegovim šljivicima ostvarila su maksimalne prinose.

- Imaću više od 40 tona po hektaru, ali prekomjeran rod mi zadaje glavobolju jer dolazi do lomljenja grana - kaže Milošević i dodaje da zbog ogromnog roda u cijelom regionu izvoz šljive ide otežano, a ni plasman na lokalnom tržištu nije zadovoljavajući.

- Samo na području Ugljevika ove godine prinosi šljive će biti između 5.000 i 6.000 tona, a naše tržište je malo, pa je problem šta s tolikim voćem. Zbog nešto lošijeg kvaliteta teže izvozimo, a i Evropska unija je uvela prelevmane, što nas dodatno koči - rekao je on.  

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u strukturi voćarske proizvodnje u Srpskoj šljiva najzastupljenija vrsta, te da se očekuje i najveći rod, odnosno najveći obim proizvodnje.

- Procijenjeni obim proizvodnje voća u ovoj godini je oko 331.000 tona, a samo šljive bi trebalo biti oko 181.300 tona.  Očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM, a šljiva bi trebalo da donese 72,54 miliona maraka - rekli su u resornom ministarstvu.

S ciljem širenja proizvodnje i boljih prinosa, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da kroz novčane podsticaje stimulišu i proizvođače šljive.

- Podrška tekućoj proizvodnji za voćare ogleda se kroz regresirano dizel-gorivo i premiju za proizvedeno i prodato voće koja iznosi 0,12 KM po kilogramu, a uslov je da posjeduju zasad šljive na najmanje jednom hektaru, te da proizvedu najmanje pet tona - rekli su u resornom ministarstvu.

Kapitalne investicije

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da proizvođačima pružaju podršku i za kapitalne investicije, kroz koje dobijaju podsticajna sredstva za podizanje višegodišnjih zasada, navodnjavanje, ali i za nabavku poljoprivredne mehanizacije, preradu voća i slično.

- Kroz sistemske mjere podrške sufinansiramo premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje, a tu je i podrška analizi kontrole plodnosti zemljišta - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana