Ljubitelji geografije pokazali znanje o Sibiru i Rusiji

Milijana Latinović
Ljubitelji geografije pokazali znanje o Sibiru i Rusiji

Banjaluka - Ljepote hladnog Sibira, rijeke i planine u zemlji rasprostranjenoj na dva kontinenta, nalazišta rude i stihovi koji veličaju Rusiju, utkani su u 30 pitanja Geografskog diktata, koji je juče prvi put održan na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci.

Osim u Rusiji, gdje je prvi put održan 1. novembra 2015. godine, na inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina, Geografski diktat juče je u isto vrijeme organizovan u 63 zemlje, među kojima se našla i Republika Srpska. Znanje u amfiteatru banjalučkog PMF-a odmjerilo je oko 80 učesnika, mahom srednjoškolaca i studenata, a rame uz rame sa njima test su 45 minuta ispunjavali i njihovi nastavnici i profesori. Sigurni u svoje znanje i naučene lekcije, đaci su sa velikim uzbuđenjem čekali da diktat počne. Gimnazijalac Sergej Krčmar istakao je da je ovo odlična prilika da đaci iz Srpske pokažu koliko znaju iz geografije i gdje su u odnosu na vršnjake iz cijelog svijeta.

- Dobro mi ide geografija u školi, očekujem teška pitanja, s obzirom na značaj ovog događaja i nadam se da će rezultat biti dobar - rekao je ovaj učenik drugog razreda.

Za Adama Marića (28) geografski atlas je od malih nogu omiljena literatura.

- Oduvijek me privlačila geografija, posebno ruska, samim tim jer je Rusija rasprostranjena na prostoru Evrope i Azije, pa je još zanimljivija. Očekujem uopštena pitanja i nadam se da ću pokazati solidno znanje - rekao je Marić.

Najbolji primjer đacima dali su njihovi nastavnici, koji su željeli da na ovaj način provjere svoje znanje. Dvadesetak učenika banjalučke Osnovne škole “Borisav Stanković” stiglo je u pratnji nastavnice geografije Sibele Jevtić.

- Djeca su oduševljena i nestrpljiva da testiranje počne. Mnogo vole geografiju, a posebno ih interesuje Rusija, to su sve mali rusofili. Ima pozitivne treme, ali smo sigurni da smo sve lekcije dobro savladali - rekla je Jevtićeva.

Rukovodilac studijskog programa geografije na PMF-u Aleksandra Petrašević kazala je da će učesnici test pisati anonimno, te da će nakon 25. decembra moći da provjere da li su tačno odgovorili na ponuđena pitanja.

- Na raspolaganju su dvije verzije, na ruskom i srpskom jeziku, a isti test rade učesnici u svim zemljama u kojima se organizuje Geografski diktat - kazala je Petraševićeva.

Dekan PMF-a Goran Trbić istakao je da je geografija nacionalni predmet i da je nepravedno gurnuta u zapećak.

- Činjenica da se ove godine Geografski diktat piše u isto vrijeme u 63 zemlje svijeta, među kojima smo i mi, govori mnogo. Trebamo djeci već u predškolskom uzrastu ukazivati na značaj geografije, a ovo je veoma dobar primjer promocije ne samo ovog nacionalnog predmeta, već i prijateljstva ruskog i srpskog naroda - rekao je Trbić.

Učesnici

Prvi geografski diktat 2015. godine pisalo je više od 70.000 ljudi, dok je godinu kasnije taj broj iznosio 187.000. Diktat od prošle godine ima međunarodni karakter i bio je organizovan u 26 zemalja, a učestvovalo je više od 370.000 ljubitelja geografije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana