Rajović: Djeca se najbolje razvijaju kroz igru

Srna
Foto: Srna

PALE- Jedan od najcjenjenijih stručnjaka u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece Ranko Rajović istakao je da svaka nova generacija prvačića ima slabiju koncentraciju, opšte znanje, motoričke sposobnosti i kontrolu emocija od prethodne, što predstavlja veliki problem, te ukazao da su roditelji ključni saveznici u razvoju djece.

Rajović je na sinoćnjem predavanju na Palama za vaspitače predškolskih ustanova sa područja grada Istočno Sarajevo, studente psihologije i pedagogije Filozofskog fakulteta i roditelje, poručio da se djeca najbolje razvijaju kroz igraju.

On je naveo da roditelji sputavaju djecu na više načina, između ostalog, i pretjeranom zaštitom, iako su ključni saveznici u njihovom razvoju.

"Ne daju detetu da mu bude dosadno. Ako mu je dosadno, odmah upale televiziju, daju video igrice, laptop, tablet i onda dete ulazi u neki drugi virtuelni svet. Takođe, imamo preterano očekivanje da dete bude najbolje, što mu pravi stres", rekao je Rajović, koji je i autor NTC programa učenja.

Ivana Savić, direktor predškolske ustanove "Cvrčak", koja je organizator predavanja, rekla je da dugi niz godina sarađuju sa Rajovićem, s obzirom da u vrtiću primjenjuju njegov NTC sistem učenja.

"Taj sistem djecu nauči da razmišljaju, povezuju stvari kako kasnije ne bi učila napamet, nego se snalazila uz pomoć drugih metoda", rekla je Savićeva i dodala da je predavanje bilo korisno za sve.

Ona je navela da je planirano da jedna predškolska grupa, koja je sa tri godine počela sa primjenom NTC sistema učenja, bude upisana u eksperimentalno odjeljenje u Osnovnoj školi "Pale", gdje će se izvršiti procjena koliki su benefiti ovog učenja.

Predavanje je održano na Ekonomskom fakultetu Pale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana