Pri kraju pripreme za rekonstrukciju Doma zdravlja u Prnjavoru: Smrzavanju u ambulantama došao kraj

Danijela Bajić
Pri kraju pripreme za rekonstrukciju Doma zdravlja u Prnjavoru: Smrzavanju u ambulantama došao kraj

PRNjAVOR - Dom zdravlja u Prnjavoru uskoro bi trebalo da dobije potpuno novi izgled, jer će za nekoliko sedmica početi obnova fasade te zamjena stolarije i krova, što će doprinijeti boljim uslovima za liječenje stanovnika ove opštine, ali i za zaposlene.

Obnova Doma zdravlja biće urađena po principu projekta energetske efikasnosti, koji sprovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Kako su objasnili u ovom ministarstvu planirana je investicija od 790.000 maraka, a mjerama energetske efikasnosti, pored obnove fasade, zamjene stolarije i krova, uz postavljanje potrebne izolacije i limarskih radova, biće obuhvaćena i rekonstrukcija grijnog sistema sa zamjenom kotlova i energenata te pratećim radovima na mašinskim izolacijama.

Rok za izvođenje radova je, kako su naveli, tri mjeseca.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da se pripreme za početak građevinskih radova privode kraju.

- Novac je obezbijeđen i samo čekamo da bude završena tenderska procedura da bismo potpisali ugovor i počeli sa radovima. Prva faza bi trebalo da bude realizovana u ovoj godini i za to je predviđeno oko 350.000 maraka. Ove godine planirana je zamjena kotlovnice - kazao je Tomaš.

Direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svjetlana Malić kaže da je zgrada ove ustanove, u kojoj je registrovano više od 20.000 pacijenata, odavno zrela za renoviranje.

- Jedne godine je samo dio stolarije zamijenjen i to je to. Ništa više nije rađeno godinama, osim što je održavano - ispričala je Malićeva.

Dodala je da im je najveći problem bilo grijanje, koje je urađeno 1970. godine pa su se snalazili kako su znali i umjeli da dodatno zagriju prostorije da se zaposleni i pacijenti ne bi smrzavali.

- Prostorije sa dotrajalom i šupljom stolarijom bilo je teško zagrijati, tako da se sanaciji najviše radujemo zbog toplijih prostorija - kazala je Malićeva i dodala da će rekonstrukcijom biti obuhvaćeni i mokri čvorovi. Prema njenim riječima, radovi će se odvijati u fazama, zbog epidemiološke situacije, a s obzirom na to da u sklopu ove ustanove ima dovoljno prostora, službe će uglavnom neometano raditi.

 Projekti

Darko Tomaš je istakao da je obnova Doma zdravlja jedan u nizu projekata u Prnjavoru. Kako kaže, sprovodi se kraju sanacija mosta na magistralnom putu i dvije gradske ulice koje su dio regionalnog puta te izgradnja kružnog toga na Vijaci.

- Ulice će biti završene ovih dana, a most za nekih mjesec. Nakon toga saobraćaj u Prnjavoru će ponovo biti normalizovan - kazao je Tomaš i dodao da izgradnja fudbalskog terena sa vještačkom travom, po projektu “FIFA gol”, vrijednom oko 500.000 KM, teče planiranom dinamikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana