Najljepši stihovi nastali u bolesničkoj postelji

Sreten Mitrović
Najljepši stihovi nastali u bolesničkoj postelji

ROGATICA - Iako je zbog bolesti već duže od deceniju “zakovan” za krevet, Stojan Čarkić (48) iz Rogatice nijednog momenta nije izgubio volju za životom. Upravo nasuprot tome, život je udahnuo punim plućima i iz bolesničke postelje iznjedrio najljepše stihove i pjesme posvećene porodici i Bogu.

Ovaj hrabri Rogatičanin, za kojeg sugrađani kažu da je čudo od čovjeka, promovisao je ovih dana svoju drugu zbirku pjesama pod nazivom “Pjesnik piše trag da ostavi da se prošlost ne zaboravi”.

I ova, kao i prva zbirka pjesama pod naslovom “Kroz pjesmu sam Boga molio, to je dokaz da sam postojao”, nastale su najvećim dijelom u bolesničkom krevetu.

- Bolest mi je odnijela dio mozga zbog udara koji sam preživio, a Bog mi je vratio time što me je nagradio neokrnjenom pameću iz koje je izašlo pregršt pjesama od kojih je moj brat Dejan Spasojević iz izdavačke kuće “ASoglas” u Zvorniku, kao jedan od recenzenata, napravio dvije zbirke - istakao je Čarkić.

Spasojević je istakao da je nova zbirka pjesama podijeljena na četiri tematske cjeline.

- Prvi dio čine molitve Bogu i svetiteljima gdje autor iz srca ispunjava dvije najveće zapovijesti, ljubi Boga i bližnjega svoga. Kroz svoju poziciju, Stojan donosi i jevanđelske istine o životu, ali i opominje na lažne prijatelje, stihovima: “Evo jedan stih sad brzi, ne boj se onoga ko te mrzi, to je ružno i to mnogo boli, čuvaj se onog koji se pretvara da te voli” - citirao je Spasojević.

Ovom zbirkom pjesama, koju recenzent srdačno preporučuje čitaocima s nadom da će iz nje izvući dosta pouka i saznanja te postati bolji ljudi, kao što je postao Stojan, autor se moli za sve da zajedno pobijede, ispisujući svojim malim dobrim djelima poeziju života.

Stojan je i ovu zbirku napisao zahvaljujući podršci i razumijevanju supruge Milijane i kćerke Marte, koje su mu, kako kaže, dar od Boga.

- Veliku zahvalnost dugujem i majci Jeli, ali i brojnim prijateljima i poznanicima, u prvom redu dobrotvoru Miladinu Pandureviću i svim dobrim ljudima koji su moralno i materijalno pomogli izdavanje ove knjige - kazao je Stojan.

Iz specijalnog bolesničkog kreveta u kojem provodi i dan i noć, veliko hvala uputio je i ljekaru Ibrahimu Omerhodžiću iz Kliničkog centra u Sarajevu, doktorima bolnice u Foči, Domu zdravlja “Dr Zoran Mitrović” u Rogatici te osoblju banje Mlječanica iz Kozarske Dubice, iz koje je nedavno došao sa rehabilitacije. U nadi da će ga zdravlje poslužiti, najavio je i treću zbirku pjesama, za koju kaže da već ima materijal.

Stojanove nevolje počele su od Božića 2013. godine, nakon pucanja krvnog suda u mozgu. Uslijedila je koma, operacije i ponovo koma iz koje se nije budio i po mjesec dana. Kaže da većina nije vjerovala u njegov oporavak te da su mu davali minimalne šanse za ozdravljenje, ali pomoć najbližih, njegov vedar duh i vjera u Boga učinili su da se koliko-toliko oporavi i da iz njegove mašte nastane pregršt lijepih pjesama.

Zahvalnost mesto molitve

Bože dragi,

nemoćan sam,

iskoristiću ovu minutu,

ne da ti tražim nešto,

nego da ti zahvalim za sve što imam!

 

Mi grešimo, al Bog nam oprosti,

Mi živimo, dišemo i gledamo

Zahvaljujući Njegovoj milosti!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana