Istorijska mjesta na Kozari čuvaju od zaborava FOTO

Jana Kezić
Istorijska mjesta na Kozari čuvaju od zaborava FOTO

KOZARSKA DUBICA - Realizovali smo mnogo uspješnih akcija tokom ove godine, a već od proljeća radićemo na uređenju novih planinarskih staza na Kozari, od čega je najvažnija ona prema pećini Bukovica.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” predsjednica Planinarsko-sportskog društva “Pecija” iz Kozarske Dubice Slavica Drvenica.

- Pećina Bukovica nije bila dostupna javnosti, a ima važan istorijski značaj, jer je u Drugom svjetskom ratu skrivala stanovništvo Gradiške i Kozarske Dubice pa je po toj svojoj ulozi nazvana još i Kamena kuća. Osim toga, veoma je bogata i pećinskim nakitom - kazala je Drvenica dodajući da ju je istraživalo Speleološko društvo “Ponir” iz Banjaluke.

Kako navodi, želja im je da ta pećina uđe u proceduru zaštite kao geološki objekat, a s tim su upoznali i nadležne u opštini.

Uređujući staze na Kozari, kako kaže Drvenica, uvidjeli su da su značajna istorijska mjesta na ovoj planini zapuštena.

- Osim što svake godine uređujemo nove planinarske staze na Kozari, izgrađen je i planinarski objekat na istorijskom mjestu na Paležu - rekla je Drvenica.

Ove godine su se, kako kaže, fokusirali na to da završe planinarski dom u selu Vojskova nadomak Kozarske Dubice.

Društvu “Pecija” stalno se priključuju novi članovi, a trenutno je 80 aktivnih.

- Najstariji član ima 73 godine, a u posljednje vrijeme sve više mladih se učlanjuje, jer im je interesantno to što radimo - kazala je Drvenica.

Objasnila je da uvijek koriste priliku da uz obilazak staza obiđu i neka istorijska mjesta ili manastire.

- Penjanjem na planinske vrhove čovjek odmjerava svoju snagu te postaje sigurniji i vedriji. Kada se popne na vrh, izdiže se iz učmalosti - kazala je Drvenica istakavši da skoro svakog vikenda organizuju akciju.

Nedavno su, kako kaže, učestvovali i u planinarskoj akciji “Stazama Kolubarske bitke 2023” koja je održana u Lajkovcu u Srbiji.

- Ovo je druga godina kako smo tamo išli i veoma smo počastvovani tim učešćem, jer na taj način ispunjavamo zavjet naših slavnih junaka “Nemojte nas zaboraviti” - zaključila je Drvenica.

Ime

Slavica Drvenica je objasnila kako je Planinarsko-sportsko društvo “Pecija” dobilo ime.

- Naše društvo nosi ime po hajduku Petru Popoviću Peciji i njemu u čast svake godine u aprilu organizujemo veliku manifestaciju “Pecijinim stazama”, gdje se okupi oko 500 planinara iz skoro svih planinarskih društava iz Srpske - kazala je Drvenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana