Gačanin Gligor Košutić briljira u atletskim disciplinama: Ljubav prema kraljici sportova jača od prepreka

Miloš Vasiljević
Gačanin Gligor Košutić briljira u atletskim disciplinama: Ljubav prema kraljici sportova jača od prepreka

GACKO - Iako Gacko nema ni atletski klub, niti stazu, kao ni adekvatne rekvizite profesor fizičkog iz ovog hercegovačkog gradića Gligor Košutić nije dozvolio da to bude prepreka postizanju zapaženih rezultata u kraljici sportova na međunarodnim takmičenjima.

To je pokazao i proteklog vikenda osvojivši četiri medalje na Balkanskom dvoranskom prvenstvu za veterane u atletici, koje je održano u Novom Mestu. Ovaj uzorni sportista i prosvjetni radnik, u jakoj konkurenciji takmičara iz 12 balkanskih zemalja, nastupio je u kategoriji od 45 do 50 godina, pod zastavom Srbije i okitio se medaljama u disciplinama: bacanje kugle, diska, koplja i kladiva, a u svakoj je osvojio srebrnu medalju.

- Bio sam blizu da se okitim i zlatnom medaljom u disciplinama kugla i disk. Raspon godina bio je ključan, jer je takmičar iz Turske bio nekoliko godina mlađi od mene, pa mu je to išlo naruku. Svakako sam prezadovoljan i to je veliko iskustvo za mene - istakao je Košutić.

Dobri rezultati i medalje dolaze uprkos lošim uslovima za treniranje, zbog kojih su pojedini talentovani sportisti primorani da putuju u trebinjski atletski klub.

Košutić kaže da se decenijama priča o formiranju atletskog kluba u Gackom koji bi znatno olakšao tamošnjim sportistima jer bi im bio baza za treniranje, ali i podstrek nadolazećim generacijama koje se opredijele za taj sport. Ovaj vrsni sportista priča da treninge improvizuje na pomoćnom fudbalskom stadionu. 

- Ni kladivo nisam imao, pa sam morao i s tim da eksperimentišem. Nemam mnogo izbora, ali ljubav ka zdravom načinu života, sportu i atletici jača je od bilo kakvih nedostataka. Gacko je idealno za atletiku, posebno za bacačke discipline. Tako je bilo i u prošlosti kada su mnogi koji vuku korijene iz naše opštine napravili ozbiljne karijere i zapažene rezultate - kazao je Košutić.

Kraljica sportova, sa dobrim uslovima ili bez njih, svakako je svakodnevica ovom sportskom radniku i omiljenom profesoru SŠC “Pero Slijepčević” u Gacku koji na najbolji način promoviše svoju lokalnu zajednicu.

Košutić je i veliki zaljubljenik u fudbal, a dugo godina bio je aktivan i u karateu, dok je najveći pečat ostavio u kik-boksu gdje je prije šest godina, u veteranskoj konkurenciji, bio treći na prvenstvu Evrope, a drugi na Balkanskom kupu.

Kao prosvjetnog radnika brine ga sve slabija zainteresovanost srednjoškolaca za sport. Potrebna su mnoga odricanja, a Košutić ističe da neki od njih na to nisu spremni.

- Djeca su često lijena, ne pokazuju afinitet prema sportu, ali naravno ima i izuzetaka. Malim olimpijskim igrama pristupaju ozbiljno, jer nakon regionalnog dolazi i republičko takmičenje, pa tu je zainteresovanost veća - dodao je Košutić koji se sprema za Balkansko prvenstvo na otvorenom za veterane u Grčkoj, kao i državna takmičenja na otvorenom u višeboju i desetoboju.

Sin šahista

U zdravom tijelu zdrav duh moto je porodice Košutić. Da je sport u njihovim venama potvrđuje i Gligorov sin Čedomir. On je, naime, član Šahovskog kluba “Mladost” i jedan od najperspektivnijih šahista u Srpskoj u konkurenciji mlađih pionira. Ostvario je zapažene rezultate kako u ligi Stare Hercegovine, tako i na republičkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana