Dobra vina i topla ljetna noć mamac za turiste u Mrkonjić Gradu

Anita Janković Rečević
Dobra vina i topla ljetna noć mamac za turiste u Mrkonjić Gradu

MRKONjIĆ GRAD - Atmosferu vrele ljetne noći u Mrkonjić Gradu dodatno će zagrijati drugi po redu festival vina koji će u nedjelju okupiti najpoznatije vinarije iz regiona, a riječ je o manifestaciji čiji je cilj privlačenje turista u ovu malu krajišku opštinu koja ima mnogo toga da ponudi gostima iz cijelog svijeta.

Stručni saradnik za kulturu i turizam u Kulturno-sportskom centru “Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu Njegoš Tomić kaže za “Glas” da je Ljetni festival vina u ovom gradu prvi put održan prošle godine, a inicijativa za njegovo održavanje stigla je od somelijera Ognjena Vučenovića.

- Ognjen je mlad momak iz Mrkonjić Grada koji je proputovao gotovo cijeli svijet i mnogo naučio o vinu, čiji je i strastveni ljubitelj. Došao je na ideju da ovdje pokrene festival, a mi smo to podržali jer istorijska predanja svjedoče o postojanju vinograda u našem mjestu. Zapisi svjedoče da je ovaj kraj nekada bio vinogradarski te da je proizvodnja vina vjerovatno bila opšteprisutna kao privredna djelatnost pa samim tim i tradicija, koju smo nažalost vremenom izgubili - rekao je Tomić.

Na prošlogodišnjem festivalu predstavilo se desetak vinarija, dok će ove godine okupiti njih 13 iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

- Osim vina koje će posjetioci imati priliku besplatno degustirati, ali i kupiti u ponudi će biti i naš poznati podraški sir. Izložbeni štand imaće i kompanija “Tropik”, voda “Vivija” i “Hercegovačka kuća”. Startujemo u nedjelju od 19.30 na Trgu srpske vojske, u strogom centru našeg grada, a zabava koju će obogatiti recitator Marko Milošević i banjalučki pjevač Boris Režak zasigurno će potrajati do dugo u noć - naveo je Tomić.

Organizatori očekuju da će manifestaciju, koja pretenduje da postane tradicionalna, posjetiti više od 1.000 gostiju.

- Osim lokalnog stanovništva, očekujemo znatan broj naših ljudi iz dijaspore koji su bili i lani, kao i gostiju iz Jajca i susjednih opština. Posljednjih godina sve češće smo na mapi brojnih turista koji posjećuju Jajce pa rado svraćaju i u naš grad. Ponovni dolazak vinarija potvrda je da su lani kući otišli zadovoljni, sa dobrim utiscima. Cilj nam je da festival iz godine u godinu privlači što više turista, želimo da naš grad postane prepoznatljiv po ovakvim događajima, radimo na promjeni imidža ovog dijela Srpske i nadam se da ćemo u tome uspjeti - kazao je Tomić. 

Dodao je da je festival uvod u tradicionalnu manifestaciju “MG ljeto” koja se svake godine održava tokom jula i avgusta.

- Tokom ta dva mjeseca biće upriličen niz događaja prevashodno namijenjenih djeci, od raznih škola sportova do uličnog basketa. Imaćemo dane pozorišta i niz drugih kulturnih događaja namijenjenih za sve uzraste - dodao je Tomić.

Istorijat

Jedna istorijska zanimljivost podstakla je organizatore da manifestaciju posvećenu vinu pokrenu u Mrkonjić Gradu.

Naime, 1660. godine čuveni otomanski putopisac Evlija Čelebija, putujući kroz Bosnu i tadašnji Varcar Vakuf (danas Mrkonjić Grad) zapisao je da je riječ o velikoj varoši, koja ima 11 mahala i 2.000 daskom pokrivenih kuća, s vinogradima i baščama.

- Ovaj kraj je vrlo blizu granice, a unaokolo nema nijednog grada. Okolo šehera ima vrlo mnogo vinograda, a klima je vrlo prijatna - napisao je prije više od tri i po vijeka Čelebija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana