Zločinci žive u komšiluku

Radmila Đević
Zločinci žive u komšiluku

FOČA - O jošaničkom pokolju, koji se desio na današnji dan prije devetnaest godina u Foči, i pored svih izjava preživjelih svjedoka i na stotine stranica ispisanih dokaza, pravosuđe BiH i dalje ćuti.

Ćuti o 56 zvjerski ubijenih srpskih civila i vojnika, o nedužnoj dvoipogodišnjoj Danki Tanović, osmogodišnjem Draženu Višnjiću, desetogodišnjoj Dragani, koji su tog Nikoljdana 1992. godine pogubljeni od više stotina pripadnika Prve podrinjske brigade Armije RBiH iz Goražda.

Porodice Grujučić, Višnjić, Kulić, Stojanović i Jegdić, koje su izgubile svoje najbliže, suznih očiju i s bolom u grudima čekaju pravdu i procesuiranje ovog monstruoznog zločina.

Pripadnici Armije BiH kojima je komandovao Zaim Imamović okružili su 1992. godine sela i zaseoke Jošanice, 19. decembra, na Nikoljdan ujutru, u vrijeme kada je većina Srba Jošaničana počinjala slavlje ili su došli kod rodbine na slavu. Za vrlo kratko vrijeme muslimani su poharali ovo srpsko selo, a mještane masakrirali naočigled njihovih najbližih.

- Došla sam uoči Nikoljdana kod djeda i babe. Ujutro nas je probudila pucnjava i panika u selu, počeli su da dolaze ranjenici, napad je bio u jeku. Bježali smo prema rijeci gdje mi je poginula tetka Goja Stojanović, koju su uhvatili muslimani, izmasakrirali je i ubili. Plakali smo i vrištali, krv i leševi na sve strane, jezivi prizori. U proteklih 19 godina pred svim sudovima dali smo izjave, ali niko nije osuđen niti je podignuta optužnica, tako da ne vjerujemo ni u Sud ni u Tužilaštvo BiH - priča svjedok pokolja Dušanka Lalović.

Fočak Anđelko Grujičić u Jošanici je izgubio osam članova porodice, a rat mu je odnio i sina jedinca. Ni poslije toliko godina nije skinuo crninu, niti će.

- Moju majku i oca i brata i druge bližnje pobili su kod rijeke. Vlatku Višnjiću su motornom pilom odsjekli glavu, a to su mu gledale sestre koje su bile svezane, silovane i poslije masakrirane. Sve su to, 90 odsto uradile naše komšije - priča Grujičić.

Radomir Pljevaljčić je u Jošanici izgubio oca, majku i brata.

- Ne samo da su ih ubili, nego su masakrirani da nisam mogao da ih prepoznam. Ocu Radu su odsjekli glavu, bratu nijedan zub nije ostao, sve krupne kosti su mu bile polomljene - prisjeća se Pljevaljčić.

Svima im je najteže to što su zločinci ostali nekažnjeni.

- Ljudi koji su pobjegli nožu muslimanske horde znaju imena svih zločinaca, koji se danas slobodno šetaju po Foči i žive odmah tu u komšiluku i u Goraždu - kaže Fočak Boro Vilotić.

U Okružnom tužilaštvu u Trebinju kazali su da su "predmet Jošanica" dostavili Sudu BiH koji će slučaj proslijediti Tužilaštvu. U tužilaštvu BiH kažu da imaju informacije o zločinu nad civilima u MZ Jošanica kod Foče.

- Tužilaštvo je naložili SIPA da počne da skuplja dokaze o tome, ali to još traje - rekla je Selma Hećimović, portparol Tužilaštva BiH.

Milivoje Ivanišević iz beogradskog Instituta za istraživanje zločina nad Srbima rekao je da posjeduju ogromnu dokumentaciju o jošaničkom pokolju Srba i iz srpskih i iz muslimanskih izvora.

- To je bio čisto etnički zločin. Muslimani sela oko Foče, Goražda i Višegrada skupili su se da pobiju svoje komšije, pravoslavne vjernike i to je bio jedini cilj - rekao je Ivanišević.

Naredba

Kako "Glas Srpske" saznaje, za napad na Jošanicu naredbu je izdao Hadžo Efendić, šef ratnog predsjedništva u Goraždu, koji je postrojavajući svoje bojovnike rekao "Idete u najveće četničko gnijezdo Jošanicu. Ni dijete u bešici ne smijete ostaviti živo". Pored Efendića tu su bili komandanti Zaim Imamović, Ahmet Sejdić, Ferid Buljubašić, komandant rogatičke muslimanske jedinice zvani "Peda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana