Jahte iz Lopara osvajaju svijet

Veljko Zeljković
Jahte iz Lopara osvajaju svijet

Lopare - U omalenom podmajevičkom selu Smiljevac kod Lopara, na imanju Gorana Gajića, jedna porodična firma pravi jahte i čamce od poliestera za poznatu austrijsku kompaniju “Sunbeam Džachts”.

Preduzeće “Smiljevac prom” još od 2004. godine uspješno sarađuje s ovom renomiranom kompanijom iz Salcburga, koja se specijalizovala za proizvodnju luksuznih jahti i jedrenjaka za zahtjevno inostrano tržište.

Prema riječima Gorana Gajića, jednog od suvlasnika ove porodične firme, u pogonima u Smiljevcu se prave unikatni čamci koji zadovoljavaju najstrože evropske standarde. Cijena jahti, čija proizvodnja započinje u ovom podmajevičkom seocetu, a završna obrada se obavlja u Austriji, kreće se oko 70.000 evra, mada se u proizvodnom programu mogu naći i čamci koje sebi mogu da priušte i oni koji raspolažu sa manje novca.

- Naše jahte spadaju u red najpopularnijih u svijetu jer matična firma u Austriji ima tradiciju kvaliteta dugu više od 140 godina - kaže Gajić, dodajući da je u ovaj biznis uključena njegova gotovo sva uža porodica.

Pored njega, tu su i njegova supruga Vajka, sin Milan, svastika Ljubica i njen suprug Milenko Babić, sa kojim je Goran i “ispekao” ovaj zanat u Austriji.

- Milenko i ja smo još 1989. godine otišli u Austriju i tamo se zaposlili u ovoj kompaniji. U to vrijeme, tamo je već radilo nekoliko ljudi iz ovog kraja. Kada smo odlučili da se vratimo u rodnu grudu pala nam je na pamet ideja o otvaranju jednog pogona u BiH, a koji bi radio za potrebe ove kompanije. Postigli smo dogovor sa vlasnicima firme i od te 2004. godine pa do danas traje uspješna saradnja - pojasnio je Gajić.

Iako je ova poslovna vizija u početku dočekivana sa podsmijehom i nerazumijevanjem, porodice Gajić i Babić su istrajale i pokazale kako se i jedna sasvim neobična poslovna priča može sprovesti u djelo. Pa i da se u podnožju planine Majevice prave čamci.

- Govorili su mi da nikada neću uspjeti, da mi fali jedno veslo u glavi... Ali, istrajao sam i uspio. Naši poslodavci su više nego zadovoljni našim proizvodima - naglasio je ovaj snalažljivi preduzetnik iz Smiljevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana