Uvozna jaja gase domaće farme

Milijana Latinović
Uvozna jaja gase domaće farme

BANjALUKA - Živinarstvo još preživljava talas poskupljenja sirovine za stočnu hranu, jer su pojedine cijene porasle i do 100 odsto, a usljed raznih poremećaja jaja iz uvoza zatrpala su domaće tržište, što dodatno guši proizvodnju u Srpskoj i BiH.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da će mnogi živinari biti prinuđeni da izađu iz ovog posla, jer trpe velike gubitke.

- Prema našim saznanjima i Srbija bilježi veliki višak jaja, koja se po damping cijenama uvoze na naše tržište, što opterećuje naše proizvođače, koji, usudio bih se reći, rade u nikad težim okolnostima - kazao je Miličić.

Nove brige, dodao je, živinarima donose i vreli ljetnji dani.

- Rod kukuruza bi zbog veoma visokih cijena i suše mogao biti znatno slabiji od očekivanog, a to će značiti ostanak izuzetno visokih cijena stočne hrane - upozorio je Miličić i naglasio da će s obzirom na sva ta dešavanja poskupljenje jaja na domaćem tržištu biti neminovno.

Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH ima dozvolu za plasman jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju ističe da je i taj posao privremeno stopiran.

- Hrvatska je pritisnuta niskim cijenama i ponudama jaja iz regiona, tako da smo do nekih milion jaja plasirali tamo i stali, jer su smiješne i bezobrazno niske cijene koje se tamo nude - rekao je Miličić i dodao da bez obzira na to svakih šest mjeseci prolaze neophodnu kontrolu da li ispunjavaju uslove za izvoz.

On je naglasio da je domaćim proizvođačima i dalje cilj da na evropsko tržište plasiraju konzumna jaja, ali da na tom planu još ništa nije završeno.

- Ostvarili smo kontakte sa novom upravom Kancelarije za veterinarstvo BiH i očekujem da će pregovori o dobijanju zelenog svjetla za izvoz konzumnih jaja i pregovori s Briselom biti nastavljeni na jesen - kazao je Miličić.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila u julu 2019. godine, međutim zbog zahtjevnih procedura plasman nije bio moguć sve do sredine januara prošle godine.

Rok trajanja

Predrag Miličić je rekao da je “Agreks” svoje poslovanje prilagodio uslovima na tržištu te su, da ne bi došli u veće probleme, smanjili, kapacitete i stopirali zamjenu jata.

- Rok trajanja jaja je 28 dana, a mi nijedno starije od pet dana ne šaljemo na tržište - rekao je Miličić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana