„Saničani” traže način da izađu iz problema: Prodaju sječku da vrate dugove

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

PRIJEDOR - Radnici „Saničana” u Prijedoru pet zaostalih plata mogu očekivati već iduće sedmice, nakon što ovo preduzeće u stečaju, čiji je račun blokiran zbog 2.620 maraka, naplati drvnu sječku, jer je u toku krčenje terena oko ribnjaka.

Rekao je to za „Glas Srpske” stečajni upravnik Mirko Marčeta i dodao da je račun blokiran zbog izvršnog postupka po prijedlogu bivšeg vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca radi naplate troškova parničnog postupka.

Prema njegovim riječima, radnicima u posljednjih pet mjeseci nije isplaćena plata i nije izmireno 12.000 KM doprinosa.

- Ove godine nije bilo izlova, jer niko nije bio zainteresovan da kupi ribu, koju smo prodavali putem oglasa objavljenog prije nekoliko mjeseci. Međutim, počelo je krčenje ribnjaka, tačnije odvoz sječke i biomase, tako da ćemo ovih dana prikupiti oko 150.000 maraka, koliko je dovoljno da se izmire svi troškovi koji su u međuvremenu nastali - kazao je Marčeta i dodao da je trenutno zaposleno šest radnika, koji su zaduženi za održavanje i čuvanje ovog ribnjaka. 

On je podsjetio da je vodna inspekcija naložila čišćenje centralnog i obodnih nasipa i naveo da je do kraja maja ove godine firma „Dabar holc” iz Kozarske Dubice odvezla 303.820 kilograma sječke u 13 šlepera po cijeni od 4.503 KM te da se vaganje vrši u Kozarskoj Dubici. 
Odbor povjerilaca je donio zaključak da je potrebno u što kraćem roku osposobiti vagu u ribnjaku kako bi se mogla izvršiti kontrola količine sječke koja se otprema.

- Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 10. jul izvještajno ročište, kada bi Skupština povjerilaca trebalo da razmatra uslove prodaje prijedorskog ribnjaka - rekao je Marčeta.

Stečaj u ribnjaku „Saničani” je otvoren u martu 2021. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka. 

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula 2020, a prijedorski sud je 11. septembra te godine pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka. 

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

PROCJENE 

Stečajni upravnik Mirko Marčeta informisao je Odbor povjerilaca i o procjeni imovine Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave Republike Srpske kao razlučnih povjerilaca u ovom stečajnom postupku, navodeći da je vrijednost nekretnina ribnjaka nad kojim postoji razlučno pravo ovih dviju institucija 613.829 KM, te da su oba razlučna povjerioca dala saglasnost za prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica. 

Takođe, Marčeta je Odbor povjerilaca obavijestio i o elaboratu Zavoda za izgradnju grada Prijedor o procjeni vrijednosti potrebnih ulaganja u postojeću infrastrukturu ribnjaka po kojoj je potrebno uložiti 2,72 miliona KM da bi se ribnjak doveo u stanje potrebno za normalno funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana