Proizvođači u Srpskoj maline ne daju ispod 5,5 maraka

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Berba prvih sorti malina u Srpskoj je počela, a proizvođači ovog voća, pred kojima je, po svemu sudeći, još jedna neizvjesna sezona, poručuju da otkupna cijena ne smije biti ni fening manja od 5,5 maraka, koliko traže i malinari sa druge strane Drine.

Prema prvim procjenama, ovogodišnji rod malina u odnosu na prethodne godine biće manji i do 50 odsto s obzirom na to da, pored vremenskih neprilika, mnogi nisu imali od čega da kupe sredstva za adekvatnu zaštitu malinjaka, jer nisu naplatili ni lanjski rod.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je za “Glas” da je za kilogram malina, čiji je kvalitet ove godine jako dobar, manje od 5,5 maraka ispod svake granice.

- Sa resornim ministarstvom lani smo računali koliko košta proizvodnja kilograma malina i došli smo do cifre od 3,80 maraka. S obzirom na to da su cijene svega otišle u nebo, ove godine proizvodnja će nas koštati mnogo više. I sad, ako mi kilogram damo za tri marke, koliko nude pojedini otkupljivači, nas nema nigdje - rekao je Stojanović.

Dodao je da su otkupljivačima već dali do znanja da ove godine očekuju otkupnu cijenu kao i u Srbiji, gdje proizvođači traže 350 dinara po kilogramu.

Proizvođač Neđeljko Đukanović iz mjesta Kravice kod Bratunca rekao je da malinari iz njegovog okruženja svake godine smanjuju proizvodnju, jer nemaju ljudi čime da rade.

- Od hladnjačara iz Srpske još niko se nije oglasio u vezi sa otkupnom cijenom, a sa ponudom je izašao samo jedan hladnjačar iz Bugojna koji daje tri marke po kilogramu. Međutim, uvijek smo pratili otkupnu cijenu u Srbiji i smatram da mi sa cijenom ispod 5,5 maraka ne bismo imali stimulaciju za sljedeću godinu - rekao je Đukanović i dodao da su malinari u Srpskoj na ivici ambisa.

Prema njegovim riječima, ova godina je prelomna što se tiče proizvodnje, jer ako otkupna cijena bude kao lani, više niko neće željeti da radi ovaj posao.

- Samo je dnevnica sa hranom za berače prošle godine bila 70 maraka. Međutim, sezonski radnici sada traže 80 maraka i hranu. Znači, njima za kilogram obranih malina treba dati dvije marke i dok se poplaćaju ostali troškovi, nama ništa ne ostaje, moramo se čak i zadužiti - kazao je Đukanović.

Dodao je da su otkupljivači malinarima u Srbiji ponudili 250 dinara po kilogramu, međutim, oni neće ni da čuju, zbog čega najavljuju proteste.

Otkupna cijena za malinare je, kaže proizvođač Ljubo Simić iz Podčauša kod Bratunaca, “mačak u vreći”.

- Ovo nam je deveta berba zaredom i svake godine sam počinjao vezanih očiju, jer ne znam šta me čeka. Primjera radi, prošle godine smo najviše nabrali, a najmanje zaradili - rekao je Simić.

Dodao je da njemu za četiri dunuma treba 5.000 maraka samo do berbe, tako da kilogram ovog voća ne treba dati ni za fening ispod 5,5 maraka. I to je, prema njegovim riječima, skromno, ali prihvatljivo.

Vlasnik jedne od najvećih hladnjača “Agro dr” Petko Rankić istakao je da bi cijena malina ove godine mogla da ide gore, jer ima najave iz zapadne Evrope da će u narednim mjesecima biti potrebne veće količine ovog voća.

- Proizvođačima za kilogram malina sada akontativno plaćamo tri marke, a po završetku prijema robe ćemo namiriti razliku, dok vidimo kolika će biti - kazao je Rankić.

Borovnice

Na području Srebrenice borovnice su pristigle za berbu, rod i kvalitet su mnogo bolji nego prošle godine, a cijena je 20 KM za kilogram.

Dragan Cvjetinović, koji godinama ide u berbu borovnica, kaže da ima dovoljno kupaca pošto se ne nudi veća količina ovog voća jer mali broj osoba ide u berbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana