Požari i oluje ispraznili kase

Danijela Bajić
Požari i oluje ispraznili kase

BANjALUKA - Osiguravajuća društva u Srpskoj za devet mjeseci ove godine na ime odštetnih zahtjeva isplatila su 85 miliona maraka, a najveći rast zabilježen je kod osiguranja imovine gdje je samo zbog požara i superćelijskih oluja otišlo 10,45 miliona KM, što je za oko 200 odsto više u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da je ove godine bilo i za očekivati rast isplate štete kad je riječ o imovini, između ostalog, zbog klimatskih promjena.

- Od januara do kraja septembra je na ime štete klijentima isplaćeno za 6,6 miliona maraka više u odnosu na isti period lani. Međutim, najveći dio ovogodišnje štete, koja je tokom proteklih mjeseci zbog superćelijskih oluja nastala na pokretnoj i nepokretnoj imovini te usjevima i plodovima naših osiguranika, biće isplaćen u novembru, tako da će iznos do kraja godine biti mnogo veći - kazao je Popović.

Dodao je da je kod osiguranja od autoodgovornosti zabilježen rast od 2,5 odsto, dok je po nezgodi i kasku osam odsto.

- Na ime odštetnih zahtjeva po pitanju požara isplaćeno je 5,4 miliona KM, što je za 197 odsto više u odnosu na lani, dok je zbog nevremena ove godine zbog štete nastale na objektima i na njivama otišlo 5,06 miliona KM, te je zabilježen rast za 196,3 odsto - istakao je Popović. 

Prema njegovim riječima, broj osiguranika se ove u odnosu na prošlu godinu nije znatno povećao, te se veći odštetni iznos, pored vremenskih uslova, može dovesti i u vezu sa rastom cijena materijala za gradnju, ali i rastom dnevnice majstora.

- Finansijska pismenost u Srpskoj se iz godine u godinu povećava. Međutim, broj osiguranika još ne možemo ni blizu porediti sa zemljama regiona, a o Evropskoj uniji da i ne pričamo - kazao je Popović.

Stanovnici Srpske, kad je u pitanju imovina, od požara najčešće osiguravaju objekte, što je neophodno da bi u banci mogli dobiti kredit. 

- Više se osiguravaju stanovi nego kuće. Takođe, dolaskom nekih stranih kompanija, koje su navikle da imaju pokriće, broj polisa se značajno povećava - rekao je Popović.

Ističe da osiguravajuće kuće vjerovatno do kraja ove godine neće mijenjati tarife.

- Vidjećemo šta će se dešavati poslije Nove godine, ali ukoliko se nastavi trend rasta isplate štete kao do sada i mi ćemo naše tarife morati korigovati - rekao je Popović.

Poslovanje

Osiguravajuća društva iz Srpske u prvom polugodištu ove godine ostvarila su neto dobit od 17,4 miliona maraka, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isti period lani, kada je taj rezultat iznosio 13,24 miliona maraka. Aktiva osiguravajućih kuća za šest mjeseci ove godine dosegla je 656 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana