Samit energetike u Trebinju: Stabilnost Srpske na prvom mjestu

Vedrana Kulaga Simić
Samit energetike u Trebinju
Foto: SET | Samit energetike u Trebinju

TREBINjE - Život bez energetike je nezamisliv, a danas je taj sektor u žiži interesovanja Republike Srpske koja na ovom polju usko sarađuje sa regionom i Evropom.

Poručeno je to iz Trebinja gdje je počeo četvrti po redu Samit energetike koji se ove godine održava pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović naglasio je važnost investicija i korišćenje obnovljivih izvora energije, dok je direktorka “Elektromreže Srbije” Jelena Matejić istakla da su ovakvi skupovi izuzetno značajni.

- Moramo efikasno upravljati sistemima i tržištem. Samo kao region možemo biti bolji. Pred nam je veliki posao, ali imamo znanja da iz svega izađemo još jači - rekla je Matejićeva.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić je naglasio da Srpska ima zaključene brojne ugovore u oblasti obnovljivih izvora energije, a na pomolu su i novi.

- Vrijednost investicija je oko 2,4 milijarde maraka - rekao je Đokić i dodao da je potrebna još bolja regionalna povezanost.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je poručio da su Srpska i Trebinje četvrti put za redom energetski centar.

- Srpska je prepoznala energetiku kao strateški sektor, s fokusom na obnovljive izvore energije. Završićemo i projekte koje nam sada drugi koče kao što su HE “Buk Bijela” i istočna gasna interkonekcija. Energetska stabilnost je naš cilj - rekao je Košarac i dodao da su entiteti nadležni za energetiku.

Premijer Srpske Radovan Višković je naglasio da je domaće zakonodavstvo u znatnoj mjeri usklađeno sa evropskim direktivama.

- Ovo ne može biti lokalna tema tako da je regionalno povezivanje ključno. Srpska ima energiju iz obnovljivih izvora - rekao je Višković i dodao da treba raditi više na sistemu prenosa energije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je samit doprinio razumjevanju trenutaka, dodavši da je Srpska veliki regionalni izvoznik struje.

- Donijeli smo odluku da pravimo kongresni centar posvećen energetici - rekao je Dodik i dodao da se Srpska odgovorno odnosi prema resursima.

Organizatori SET-a su MH “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i SET doo “ Trebinje”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana