Piletina se vraća na meni

Milijana Latinović
Piletina se vraća na meni

BANjALUKA - Piletina u BiH pojeftinila je za dvadesetak procenata u odnosu na proljeće, a s obzirom na to da cijene žitarica na svjetskim berzama polako padaju, očekuje se dodatni pad cijene u narednom periodu.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić, naglasivši da se tržište donekle smirilo u odnosu na proljeće kada je došlo do enormnog rasta cijene piletine te je kilogram pilećeg bijelog mesa koštao i do 16 maraka.

- Došlo je do pada cijena, što je poprilično relaksiralo džepove potrošača. To je posljedica, prije svega, veoma siromašnog tržišta i pada prometa. Osim toga, došlo je do poboljšanja situacije i kada je riječ o proizvodnji stočne hrane, s obzirom na to da su ukinute potpune zabrane uvoza - rekao je Miličić.

Naglasio je da ohrabruju i posljednje informacije sa svjetskih berzi da cijene žitarica, koje su u proteklom periodu dostigle istorijski maksimum, polako padaju.

- To nam daje za pravo da se nadamo da će i cijene gotovih proizvoda još padati. Kada je riječ o cijenama konzumnih jaja, one nisu ni blizu mogle da isprate rast ulaznih komponenti, imajući u vidu i višak proizvodnje na cijelom području BiH, tako da tek u drugom dijelu godine očekujemo normalizaciju cijena jaja - rekao je Miličić.

Naglasio je da se, prema trenutnim cijenama jaja proizvođači nalaze na nuli, pa čak i u minusu, što je, kako kaže nekolicinu farmi već dovelo do zatvaranja.

Miličić, koji je i direktor kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara koja jedina u BiH ima dozvolu za izvoz jaja za preradu u Evropsku uniju, kaže da su protekla dva mjeseca bila izuzetno teška.

- Uspjeli smo sva višak poslati na ino-tržište. U devet pošiljki izvezli smo ukupno 2,72 miliona komada jaja u Hrvatsku i Italiju za preradu - rekao je Miličić. Naglasio je da je ovaj plasman u dobroj mjeri pomogao svim ostalim proizvođačima u BiH, jer da su svi morali da se bore za parče domaćeg tržišta, cijene i minusi bili bi još drastičniji.

Predsjednik Udruženja peradara RS Đuro Cvijić rekao je da proizvođači nisu u zavidnom položaju.

- Hrana je skupa, a na ovakvim vrućinama pile sporo napreduje, tako da se nemamo baš sa čim pohvaliti - rekao je Cvijić i dodao da se cijena pilećeg mesa žive vage kreće od tri do tri i po marke po kilogramu.

Cijenu pilećeg mesa u marketima u BiH prije mjesec i po oborio je i uvoz jeftine piletine iz Turske.

Zloupotreba

Živinari su ranije upozorili da je nelojalna konkurencija veliki problem domaćim proizvođačima, odnosno da nije sporan uvoz, već njegova zloupotreba istog.

- Pojavljuju se proizvodi koji se uvoze pod jednom deklaracijom, a u krajnjoj prodaji se nađu kao nešto sasvim drugo - kazali su živinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana