Na proljeće pada cijena kvadrata

 Milijana Latinović
Na proljeće pada cijena kvadrata

BANjALUKA - Cijene kvadrata u novogradnji u Republici Srpskoj mogle bi pasti za desetak procenata već na proljeće ukoliko ne dođe do novog poskupljenja građevinskog materijala.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske” naglašavajući da je teško očekivati da se cijene nekretnina vrate na nivo od prije godinu, ali da je realno da već početkom nove građevinske sezone dođe do pojeftinjenja, s obzirom na to da su se cijene građevinskog materijala vratile na nivo prije enormnog poskupljenja.

Cijene stanova u Srpskoj za godinu su povećane za 50 odsto, a zbog luksuznije gradnje i kvalitetnijeg opremanja Banjaluka je, prema računici statističara, sa prosječnom cijenom od 3.729 maraka po kvadratu ubjedljivi rekorder.

Osim toga, na pojedinim lokacijama u strogom centru grada na Vrbasu kvadrat je ovog ljeta koštao i više od 5.000 maraka.

- Za početak bi cijena mogla ići na dolje za desetak procenata, a sve dalje vidjećemo, zavisiće od potražnje i kretanja troškova gradnje - rekao je direktor Agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović.

Dodao je da je prodaja novih stanova smanjena za oko 30 odsto te da se fokus sve više pomjera na kuće i placeve.

- Rastom cijena u građevinarstvu na neki način smo ostali bez kupaca koji su kreditom dolazili do kapitala za kupovinu nekretnine. Inflacija je podstakla štediše da novac ulažu u nekretnine, jer bi u suprotnom izgubili i to što imaju, s obzirom na to da novac gubi vrijednost. Potražnja je zadovoljavajuća, ali se predmet potražnje postepeno mijenja - objasnio je Milanović.

I u bijeljinskoj agenciji “Sim nekretnine” kažu da bi do pojeftinjenja kvadrata za nekoliko procenata moglo doći sa početkom nove građevinske sezone.

- Investitori koji su već započeli gradnju ugovarali su posao dok su i cijene građevinskog materijala bile više, tako da je teško od njih očekivati da pojeftine, ali sa ulaskom u novi ciklus gradnje sve je moguće - kazali su u agenciji “Sim nekretnine”, dodajući da potražnje za stanovima u izgradnji i dalje ima.

Da je realno očekivati da cijene kvadrata krenu silaznom putanjom saglasan je i sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

- Ulazni parametri, među kojima je najznačajniji građevinski materijal, utiču na formiranje cijene nekretnina. U jednom trenutku cijene građevinskog materijala su bile podivljale, što je dovelo do velikog rasta cijene kvadrata. Imajući u vidu činjenicu da je materijal pojeftinio može se očekivati i pojeftinjenje stanova s novom građevinskom sezonom - rekao je Petrović.

Ekonomista Marko Đogo kaže da je i to što nemamo dovoljno razvijeno finansijsko tržište tjeralo ljude da guraju novac u nekretnine, štiteći ga tako od inflacije, jer nemaju baš mnogo investicionih mogućnosti.

- Međutim možemo očekivati rast kamatnih stopa, što će učiniti kredite skupljim, tako da će kroz to motiv za kupovinom nekretnina biti manji, a ako pada potražnja, pada i cijena. Osim toga, cijene građevinskog materijala su pale, tako da čitav splet okolnosti sugeriše da će doći do pojeftinjenja nekretnina kroz nekoliko mjeseci - poručio je Đogo.

Dozvole

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u novembru ove godine izdato je ukupno 66 građevinskih dozvola, što je za 17,5 odsto manje u odnosu na isti mjesec lani i za skoro 31 procenat manje u odnosu na prosječan broj izdatih dozvola u prošloj godini.

Statistika pokazuje da je planirana izgradnja 410 stanova, što je za 13,2 odsto manje u odnosu na novembar prošle godine, odnosno za skoro 30 procenata manje u odnosu na prosječan broj za cijelu 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana