Kupci ne čekaju tropske vreline: Klime grabe već u aprilu

Danijela Bajić
Kupci ne čekaju tropske vreline: Klime grabe već u aprilu

BANjALUKA - Da stanovnici BiH poučeni gorkim iskustvom iz prošlih godina više ne čekaju tropske vreline da bi kupili klimu, svjedoče trgovci u prodavnicama bijele tehnike, ali i podaci o uvozu prema kojima je za tu robu u tri mjeseca ove godine potrošeno čak 17,5 miliona maraka.

Iako do ljeta ima još najmanje dva mjeseca, visoke temperature za ovo doba godine, ali i činjenica da se na montažu ranije čekalo i do dva mjeseca natjerale su građane da na vrijeme nabave rashladne uređaje.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja marta najviše klima-uređaja na naše tržište je stiglo iz Kine, kao i lani, kada je ukupan uvoz bio vrijedan 14,42 miliona maraka, a godinu ranije 8,75 miliona KM.

Na domaćem tržištu, ali u nešto manjem broju, mogu se naći i klima-uređaji proizvedeni u Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama.

Trgovci širom Republike Srpske i FBiH zadovoljno trljaju ruke ističući da prodaja klima-uređaja nikad nije bila bolja, posebno kada je u pitanju ovaj mjesec. 

Prema njihovim riječima, klima-uređaji u stanovima i kućama više nisu luksuz nego potreba, te su građani, svjesni toga, već pohrlili u kupovinu.

Trgovac u banjalučkoj radnji “Tehnošop” Slaven Jakšić istakao je da je potražnja dobra, jer temperature ovih dana dostižu i do 30 stepeni.

- Svakodnevno nam stiže veliki broj pitanja za klime bez obzira na to što ljeto nije ni blizu. Visoke temperature za ovo doba godine natjerale su mnoge građane da krenu u nabavku klime, jer se plaše da će, kako dani odmiču, mnogo duže čekati na njihovu isporuku i postavljanje - kazao je Jakšić.

Dodao je da se kupci najčešće opredjeljuju za klima-uređaj koji košta oko 1.000 maraka.

Kupaca ne manjka ni u trgovinama bijele tehnike na području Hercegovine, gdje je, tvrde prodavci, majstora koji postavljaju klime sve manje, pa se tokom ljeta na montažu čeka prilično dugo.

U trebinjskoj prodavnici “Tehno plus” kažu da je potražnja za rashladnim uređajima u posljednjih godinu dana iznad svih očekivanja.

- Kupci se najčešće odlučuju za one malo skuplje klime. Vode se onom izrekom: “Što je skuplje, to je kvalitetnije”. Međutim, kod nas se mogu naći i jeftinije klime koje su kvalitetne - rekao je prodavac Borivoje Vučić.

Velika potražnja za klimama vlada i na području FBiH, a u tuzlanskom “Klimašopu” kažu da mušterija imaju tokom cijele godine.

- U posljednjih godinu-dvije je zaista pomama za klimama koje se mogu koristiti ljeti, ali i zimi, jer se ljudi usljed ove energetske krize boje da će ostati bez energenata, drveta i peleta, koji su znatno poskupjeli - kazala je trgovac Ajna Drinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana