Kakva je sudbina banjalučkog "Kosmosa"

Danijela Bajić
Kakva je sudbina banjalučkog "Kosmosa"

BANjALUKA - Uprkos poteškoćama koje prate kretanja u svjetskoj ekonomiji zaposleni u vazduhoplovnom zavodu “Kosmos” iz Banjaluke nastavili su da rade istim tempom, a uporedo sa tim iščekuju i plan pospremanja starih obaveza, za koje bi nadležni trebalo da daju zeleno svjetlo.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je “Glasu Srpske” da je ovo preduzeće uspjelo zadržati sve kupce, sa kojima su sarađivali i prije krize koja je zavladala Evropom. Situacija u svijetu, istakao je on, svakodnevno utiče i na poslovanje ovog preduzeća, jer usporava određene procese i diže cijenu, između ostalog, repromaterijala.

- Uz mnogo sreće vazduhoplovni zavod je uspio da nastavi saradnju sa partnerima, sa kojima je i do sada radio. Što se tiče evropskog tržišta, naši partneri preživljavaju ozbiljne izazove, zbog čega nam stalno upućuju molbe da smanjimo cijene. Nastojimo da im izađemo u susret koliko god je to moguće - kazao je Vještica.

Dodao je da je višegodišnja praksa “Kosmosa” da 40 odsto poslova vezuje za namjensku industriju, a ostatak za civilno tržište. Unazad nekoliko godina za Austriju i Njemačku ovo preduzeće radi različite metalne konstrukcije, a prisutno je, kako kaže, i na domaćem tržištu.

Međutim, napominje Vještica, “Kosmos” nikako ne može da se izvuče iz naslijeđenog duga.

Prema njegovim riječima, po dolasku na mjesto direktora zatekao je dug od  24,5 miliona maraka, od čega je servisirano više od 45 odsto.

- Ovih dana naš plan finansijskog restrukturiranja, odnosno pretvaranje obaveza iz prethodnog perioda ovog društva u kapital, a po pribavljenom mišljenju Investiciono-razvojne banka RS, je stigao na razmatranje Vladi RS. Prošli četvrtak sam bio na sjednici Vlade, kao izvjestilac za finansijski izvještaj. Očekujem da se, ako ne na idućoj sjednici Vlade, onda na sljedećoj nađe i plan finansijskog restrukturiranja društva. Vidim da je pozitivan stav, a priču su podržali i premijer i resorni ministar - rekao je Vještica.

Obaveze iz prethodnog perioda, tvrdi on, guše ovo privredno društvo.

- Restrukturiranje starih obaveza nama, kao društvu, donijeće veliki benefit, jer će svi zaposleni koji imaju nepovezan radni staž iz tog perioda, moći da ga povežu. Na povezivanje radnog staža čeka mnogo ljudi. Tačan broj za sada nemamo, jer zahtjevi radnika, koji su davno otišli, gotovo svakodnevno pristižu. Takođe ćemo smanjiti i neke dodatne, a nepotrebne troškove koje imamo zbog tog procesa. Smatram da ćemo nakon tog restrukturiranja napraviti ozbiljnije iskorake u poslovanju - kazao je Vještica.

U “Kosmosu”, ističe on, trenutno ima blizu 80 stalno zaposlenih, a kako posao ne bi trpio ovo privredno društvo nerijetko angažuje i penzionere.

- Voljeli bismo da imamo više mlade radne snage, da se motivišu za ova specifična zanimanja. Međutim, stanje je takvo kakvo je i mi se moramo prilagođavati situaciji - rekao je Vještica.

Rok

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” ima rok do 2030. godine da završi proces finansijskog restrukturiranja, ali da je cilj da se to ranije završi kako bi se preduzeće riješilo starih dugova. Prema riječima Dušana Vještice, plan restrukturiranja otvoren je 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana