Gasprom tjera Sloveniju iz Južnog toka poslije dogovora s Bečom?

Agencije
Gasprom tjera Sloveniju iz Južnog toka poslije dogovora s Bečom?

Ljubljana - Ponovnim uključivanjem Austrije u projekt gasovoda Južni tok Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa Gaspromom, jer njena trasa prestaje da bude jedina moguća u povezivanju gasovoda iz Mađarske prema Italiji, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Nakon što se u projekt sada i službeno uključila Austrija, jako se povećao rizik da Rusi još prije početka gradnje gasovoda iz projekta ispuste Sloveniju", piše taj list. 

"Po najnovijim planovima, Mađarska i Italija vezali bi se preko dva kraja gasovoda, ali je postalo upitno hoće li se Gaspromu izgradnja dionice gasovoda kroz Sloveniju isplatiti, koja inače košta milijardu evra, kada gas iz Mađarske mogu preusmjeriti na postojeći trans-austrijski gasovod, s manjim dogradnjama mreže", navodi taj list.

 Austrija se iz projekta Južni tok povukla 2010. godine, ali da se u njega sada vraća potvrdio je, kako se napominje, prošlonedeljni susret u Beču predsjednika Gasproma Alekseja Milera s predsjednikom uprave OMV-a Gerhardom Roisom, kao i to što je Milera, uprkos krizi oko Ukrajine, primio i austrijski ministar privrede Rajnhold Miterlener.

  "Očito je da je Gasprom od austrijske vlade dobio garancije da će se ona potruditi da zaobiđe pravne prepreke povezane sa evropskom energetskom legislativom, koje Rusima prilikom izgradnje Južnog toka postavlja Brisel", piše taj list i dodaje da Rusija i Gasprom nisu bili zadovoljni razvojem situacije oko gradnje kraka gasovoda u Sloveniji. Zato  su tražili garanciju da će se to ubrzati, do čega nije došlo.

 "Uz to, Slovenija je prethodnih mjeseci bila pod silnim pritiskom evropskog poverenika za energiju Gintera Etingera. On je državama članicama koje ucestvuju u projektu gasovoda Južni tok otvoreno zaprijetio da ih čeka postupak pred sudom EU, kao i da mogu izgubiti dio evropskih sredstava, ako privremeno ne zamrznu taj projekt", piše ljubljanski "Dnevnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana