Bržim protokom robe do uštede vremena i novca

Danijela Bajić
Bržim protokom robe do uštede vremena i novca

BANjALUKA - Integrisani granični prelaz s obje strane Drine omogućio bi brži i jednostavniji protok robe zbog čega privrednici u Srpskoj, kojima je Srbija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera, poručuju da proceduru na prelazima Rača - Sremska Rača i Vardište -

Kotroman treba pojednostaviti što prije, jer mnogo vremena i novca gube na čekanju u kolonama dugim i po nekoliko kilometara. 

 

Željko Berić iz Prnjavora, koji se bavi prevozom robe u Srbiju, kazao je da bi integrisani granični sistem bio spas prvenstveno za prevoznike, koji mnogo vremena izgube čekajući na granici. 

- Robu najviše prevozim preko graničnog prelaza na Rači, gdje znam čekati satima. Fitosanitarni pregled radi do podne, subotom ne radi i ako do tada ne dođemo na red nemamo drugog izbora nego da se parkiramo ili vratimo - kazao je Berić.

Da vrijeme čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom bude skraćeno insistiraju i privrednici iz istočnog dijela Srpske, koji traže otvaranje i stavljanje u funkciju prelaza i mosta "Bratoljub" u Bratuncu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za "Glas Srpske" da je protok robe sa obje strane Drine veliki zbog čega je priču o integrisanom graničnom prelazu neophodno realizovati u što kraćem roku.

- Inicijative koje se u posljednje vrijeme sve više pojavljuju naglašavaju, između ostalog, i priču o "Otvorenom Balkanu", koji bi takođe ubrzao protok robe, ljudi i usluga i gdje bi se kroz integrisane granične prelaze omogućilo da postoje trake kojima bi roba nesmetano išla, kao što je to između zemalja Evropske unije - kazao je Ćorić.

Osim toga važno je, ističe on, da granični prelazi budu i infrastrukturno dobro opremljeni.

- Na primjer, prelaz na Rači nema ni osnovnih uslova za špeditere, konkretno mislim na prilazne puteve - rekao je Ćorić. 

Da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza bio značajan iskorak za olakšavanje spoljnotrgovinskog prometa i unapređenje poslovanja domaćih privrednika u petak su na sastanku ocijenili i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Košarac je tom prilikom informisao Nešića o iskazanim potrebama poslovne zajednice Srpske i FBiH u vezi sa formiranjem integrisanih graničnih prelaza radi omogućavanja nesmetanog prometa robe.

- O tome sam razgovarao i sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

Ohrabruje me spremnost nadležnih u Srbiji da ovo pitanje stave u fokus aktivnosti u narednom periodu - istakao je Košarac.

Nešić je naglasio da podržava inicijative o formiranju integrisanih graničnih prelaza te izrazio punu spremnost za pokretanje potrebnih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana