Turska mijenja trasu Južnog toka?

Tanjug
Turska mijenja trasu Južnog toka?

Istanbul - Turska namjerava da predloži Rusiji varijantu prolaska gasovoda Južni tok kopnom, umjesto po dnu Crnog mora, kao što je planirano.

To je izjavio ministar energetike i prirodnih resursa Turske Tanera Jildiz , koji je naglasio da se kriza u Ukrajini neće odraziti na ekonomske odnose Turske i Rusije.

Prema riječima Jildiza, koje je prenio turski TV kanal TRT Haber, to pitanje turska strana namjerava da u budućnosti razmotri s rukovodstvom ruske kompanije Gasprom, najvećim isporučiocem gasa u Evropu.

"Kriza u Ukrajini se neće odraziti na ekonomske odnose Turske i Rusije, jer su Ankara i Moskva strateški partneri", rekao je Jildiz, prenio je Itar tas.

Gasovod Južni tok kapaciteta 63 milijardi kubnih metara prolazi kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu u cilju diversifikacije maršrute izvoza prirodnog gasa. Planirano je da prvi gas Južnim tokom prođe krajem 2015. godine, a pun kapacitet dostigne 2018. godine, podsjetio je Itar tas.

Kopneni dio gasovoda će proći kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Sloveniju, a krajnja tačka će biti mjerna stanica za gas u Trevizu u Italiji.

Od osnovne maršrute biće izvedeni kraci ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Učesnici projekta su Gasprm (50 odsto), italijanski Eni (20) njemački Vinteršel i francuski EDF (po 15 odsto), podsjeća Itar tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana