Putarina donijela 620 miliona KM

Milijana Latinović
Putarina donijela 620 miliona KM

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH lani je od naplate putarine prikupila prihod veći od 620 miliona maraka, što je za oko 62 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U 2017. godini od putarine su prikupljena više od 382 miliona KM.

Od 1. februara prošle godine u BiH se primjenjuje novi Zakon o akcizama, na osnovu kojeg je putarina uvećana sa 0,10 na 0,25 maraka po litru goriva. Namet je povećan da bi bio prikupljen novac za izgradnju autoputeva i gradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Analizirajući rezultate postignute u prošloj godini čelnici UIO juče su u Banjaluci istakli da su prihodi od putarine uz one od PDV-a i akcize na uvozne proizvode u prošloj godini najviše uticali na ostvarenje rekordnih prihoda Uprave od 7,6 milijardi maraka.

- Po osnovu putarine FBiH je doznačeno 188,5 miliona maraka, 124,6 miliona maraka pripalo je RS, a 6,4 miliona Brčko distriktu - rekla je načelnica Odjeljenja Uprave za analizu rizika Sabina Kuršumović.

Ona je naglasila da UIO u posljednjih šest godina bilježi konstantan rast prihoda, te da je lani ostvareno 552 miliona maraka više bruto prihoda u odnosu na godinu ranije.

- Iz tekućeg priliva izdvojeno je 1,37 milijardi KM za povrat, a od ukupnih bruto prihoda doznačili smo 750 miliona za finansiranje institucija BiH - navela je Kuršumovićeva.

U UIO su istakli da je najznačajnija reforma koju sprovode uvođenje elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima.

- Registrovalo se oko 43.000 korisnika elektronskih usluga, a ostalo je još oko 2.500 obveznika koji to mogu učiniti u idućih nekoliko dana - rekla je šef Odsjeka za obradu poreskih prijava u UIO Milica Vidović.

Pomoćnik direktora za Sektor za carine Vladimir Dragičević istakao je da je od ukupnih prihoda koje je lani prikupila Uprava, ovaj sektor prikupio više od pet milijardi maraka, što predstavlja 68 odsto ukupnih prihoda UIO.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da su izmjene Zakona o akcizama doprinijele da se prihodi po osnovu putarina značajno povećaju u prošloj godini u odnosu na prethodne.

- Iznos prikupljen od putarine je fascinantan i bilo bi dobro da se usmjerava na izgradnju autoputeva, a ne na servisiranje prethodno uzetih obaveza. Nalazimo se u poziciji da zapravo povećanje cijena goriva ne doprinosi izgradnji novih autoputeva, a to je bio osnovni cilj za povećanje. Mora se sagledati trošenje tih sredstava da to ne bi bio čisti budžetski prihod - rekao je Pavlović.

Džakula

Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je juče, komentarišući presudu u korist RS protiv Vlade FBiH o isplati duga, da Upravni odbor Uprave treba da nađe način za izmirenje duga. On je istakao da će UIO poštovati sve odluke Upravnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana