Počinje izgradnja elektrane Bočac 2

Anita Janković
Počinje izgradnja elektrane Bočac 2

Banjaluka - Novu hidroelektranu na Vrbasu gradiće laktaška kompanija "Integral inženjering" čije su mašine već stigle na gradilište i započele pripremne radove.

Montiranje turbina i ostale opreme ranije je povjereno njemačkoj firmi "Andric". Ove dvije firme izabrane su za izvođače radova na tenderu koji je raspisalo preduzeće "Hidroelektrane na Vrbasu" za izgradnju mini-hidroelektarne "Bočac 2".

Ugovor o izvođenju građevinskih radova vrijedan 16,53 miliona maraka potpisali su direktori "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesić i "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i načelnik Mrkonjić Grada Divna Aničić s obzirom na to da će elektrana biti građena na teritoriji te opštine. Kesić je rekao da inicijativa za izgradnju elektrane "Bočac 2" datira još od 2006. godine.

- Uslovi i sporovi koji su nastali u tom periodu bili su veoma teški. Međutim, uz pomoć lokalne vlasti i razumijevanja sa republičkog nivoa uspješno su savladane sve prepreke - rekao je Kesić.

Vrijednost investicije je oko 40 miliona maraka, a preduzeće "Hidroelektrane na Vrbasu" finansiraće je iz vlastitih sredstava. Instalisana snaga elektrane "Bočac 2" iznosi 8,76 megavata sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 41,6 gigavat-časova. Ovaj elektroenergetski objekat biće sagrađen na kompenzacionom jezeru hidrocentrale "Bočac" gdje je izgrađena brana.

Stanković kaže da je već počela priprema terena i da će za desetak dana radovi početi u punom kapacitetu.

- Naše prve mašine su na radilištu od ponedjeljka. Moramo izvršiti obimne pripreme jer je objekat na vrlo nezgodnom mjestu. Na tom potezu je magistralni put Jajce-Banjaluka i rijeka Vrbas pa je teren za izvođenje radova vrlo uzak. Pripreme su posebno važne zbog bezbjednosti saobraćaja - kaže Stanković.

Rok za završetak građevinskih radova je dvije godine.

- Na izgradnji će biti angažovano 50 radnika uglavnom sa područja Mrkonjić Grada. Ne bi trebalo da bude problema sa rokovima ako ne bude velikih kišnih perioda čime bi na kompenzacionom jezeru bila akumulirana veća količina vode zbog čega bismo bili prisiljeni da obustavimo radove - pojašnjava Stanković.

"Hidroelektrane na Vrbasu" potpisale su u maju prošle godine sa Vladom RS ugovor o koncesiji za elektranu "Bočac 2" nakon čega su intenzivirane aktivnosti u realizaciji ovog projekta. Izgradnja elektrane "Bočac 2" predstavlja razvojni projekat koji ima višestruk značaj za privredu Mrkonjić Grada, ali i za ukupan sistem "Elektroprivrede RS". U zapadnom dijelu RS troši se oko 50 odsto, a proizvodi svega pet odsto struje u sistemu "Elektroprivrede RS". Izgradnjom hidroelektrane "Bočac 2" biće stvoreni uslovi za stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske.

Hidroelektrana "Bočac"

Hidroelektrana "Bočac" u čijem kompleksu će biti izgrađena elektrana "Bočac 2" ima instalisanu snagu od 110 megavata i projektovanu godišnju proizvodnju od 307,5 gigavat-časova. Hidroelektrana "Bočac" puštena je u rad 5. decembra 1981. godine. Nedeljko Kesić je najavio da 2017. godine planiraju da krenu u projekat izgradnje Hidroelektrane "Krupa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana