Optuženi za ubistvo u Istočnom Novom Sarajevu uskoro na slobodi

Nebojša Tomašević
Optuženi za ubistvo u Istočnom Novom Sarajevu uskoro na slobodi

Banjaluka - Aleksandar Bulatović (32) iz Istočne Ilidže, optužen za učešće u brutalnom ubistvu Miroslava Lazarevića, uskoro bi mogao da se nađe na slobodi jer je Ustavni sud BiH utvrdio da su mu odlukom o produženju pritvora povrijeđena prava.

Bulatović je zbog ovog zločina u banjalučkom Okružnom sudu bio osuđen na 19 godina zatvora, zajedno sa saučesnikom Sašom Vidovićem (36) iz Bijeljine, koji je dobio 20 godina robije. Tu presudu je 20. septembra prošle godine ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje. Nakon ukidanja presude obojici je produžen pritvor. Na rješenje o pritvoru Bulatović se žalio Ustavnom sudu BiH, koji je prihvatio žalbu.

- Razmatranjem žalbe na pritvor Ustavni sud je utvrdio da je Vrhovni sud RS iznio samo pretpostavku da bi puštanje na slobodu optuženog predstavljalo stvarnu opasnost za narušavanje javnog reda. Redovni sudovi nisu nijednim argumentom ukazali da postoji stvarna prijetnja narušavanju reda i mira - navodi se, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH od 10. januara i dodaje da je zaključeno da su povrijeđena prava optuženog apelanta.

Bulatović i Vidović su optuženi da su Lazarevića usmrtili 16. oktobra 2016. godine dva časa iza ponoći, te da su zločin prethodno pripremili i organizovali. Tog dana ispalili su čak 24 hica iz automatske puške na Lazarevića dok se vozio u “golfu A7” u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. Lazarević je pogođen s više hitaca i preminuo je na mjestu. Optuženi su pobjegli prema Sarajevu, gdje su u blizini stambene zgrade zapalili ukradeni “BMW X5” kojim su pobjegli. U vozilu su ostavili automatsku pušku s dva okvira puna municije koji su izgorjeli. Usljed plamena i visoke temperature aktiviralo se 26 metaka, a oštećen je stan Jasmina Ć. i vrata na garaži stana Nedžada K. Tokom bijega Vidović je sa sebe skinuo odjeću i bacio. Njega su sarajevski policajci uhapsili u donjem vešu.

Dojava

Izricanju prvostepene presude Aleksandru Bulatoviću i Saši Vidoviću u februaru u banjalučkom Okružnom sudu prethodila je prava drama i jako obezbjeđenje. Prije ulaska optuženih u sudnicu, na telefonsku centralu suda upućena je anonimna dojava o bombi. To se desilo samo 15 minuta prije zakazane objave presude i zbog toga je ona odgođena, a sudnica, kao i kompletna zgrada suda, evakuisane su. Kazne optuženima su izrečene nakon što je obavljen kontradiverzioni pregled i utvrđeno da nema “paklene naprave” u sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana