Lažni policajci oteli 170.000 KM

 Lažni policajci oteli 170.000 KM 13.12.2017 11:25 | Nebojša Tomašević

Sarajevo - Haris Priganica, Mirza Turković i Mugdim Omanović, svi iz Sarajeva, uhapšeni su zbog sumnje da su opljačkali poslovnice Tržnog centra „Bingo“ u Bugojnu i Sarajevu i iz njih ukrali oko 170.000 maraka.

Lisice na ruke su im stavili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u noći između ponedjeljka i utorka.

- U toku je kriminalistička obrada uhapšenih, koji će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na dalje postupanje - navedeno je iz FUP-a, dodajući da su im u hapšenju pomoć pružili pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Nezvanično saznajemo da je policija protiv trojke prikupila dovoljno čvrstih dokaza da neki čak razmišljaju da sve priznaju.

U FUP-u su, navodeći inicijale, potvrdili da su pronašli brojne dokaze protiv osumnjičenih, kao i oružje i policijske uniforme. Kazali su da se uhapšeni mogu dovesti i u vezu sa većim brojem drugih oružanih pljački na području FBiH. Nisu mogli da otkrivaju više detalja.

Uhapšeni su poznati policiji odranije kao počinioci krivičnih djela. Zanimljivo je da je Mirza Turković prije samo tri mjeseca izašao iz zatvora, gdje je proveo četiri godine zbog više krivičnih djela. Ovo je potvrdio i njegov advokat Omar Mehmedbašić, koji je kazao da se njegov klijent branio ćutanjem.

- Nakon razmatranja dokaza mislim da će moj klijent dati izjavu u tužilaštvu - rekao je Mehmedbašić.

Turković je, između ostalog, u javnost dospio nakon što je pljačkajući pumpu „Energopetrola“ u sarajevskom naselju Pofalići dobio batine kada mu radnik pumpe oteo pištolj, a potom ga i pretukao. Ćutanjem se branio i Priganica, koji je hapšen 2007. godine zajedno sa Senadom Džananovićem iz Rogatice i Nemanjom Mihajlovićem zbog krađe.

Tržni centar „Bingo“ u Bugojnu opljačkan je u nedjelju naveče kada su razbojnici u uniformama na kojima je pisalo „policija“ prijeteći puškama ukrali 64.000 KM. Na sličan način opljačkan je i „Bingo“ u sarajevskom naselju Binježevo, 22. oktobra. Razbojnici su, baš kao i u slučaju pljačke bugojanskog „Binga“, upali u objekat na kraju radnog vremena, takođe obučeni u policijske uniforme.

Pretres stanova

Tokom pretresa stanova koje su, kako se pretpostavlja, koristili osumnjičeni pljačkaši, pronađeni su panciri, rotacije, policijske uniforme.

- Pronađena su i rotaciona svjetla, automatske puške, pištolji, maske, veća količina novca, registarske tablice, te drugi predmeti koji su korišćeni za izvršenje krivičnih djela ili potiču iz krivičnih djela - kazali su u Federalnoj upravi policije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica