Давидова смрт неће остати мистерија

Небојша Томашевић
Давидова смрт неће остати мистерија

Бањалука - Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) је на основу података из истраге о смрти Давида Драгичевића (21) из Бањалуке, чије је тијело након вишедневне потраге пронађено у недјељу, 24. марта, у ријеци Врбас, закључио да је полиција урадила и чини све што је у њеној моћи да разријеши мистерију.

Казао је ово директор Полиције РС Дарко Ћулум и истакао да је извјештај о страдању Драгичевића предат Окружном тужилаштву Бањалука као и налаз поновљене обдукције.

- Упознао сам породицу о свему што је урађено у истрази. Досадашња истрага показује да нема елемената кривичног дјела. Са министром унутрашњих послова РС Драганом Лукачем упознао сам амерички ФБИ о случају, на основу чега су они закључили да је полиција урадила све што је у њеној моћи - казао је Ћулум.

Навео је да је полиција на конференцији за новинаре у понедјељак изнијела истину која је до тада утврђена. Међутим, управо ти раније изнесени резултати истраге изазвали су много контроверзи и неповјерења у породици и јавности. Полиција је тада саопштила да је Драгичевић вјероватно пао са моста у набујалу Црквену, која га је потом однијела до Врбаса. Истрагом је утврђено да је узрок смрти утапање, да је имао повреде по тијелу, али је остала сумња да га је неко гурнуо или бацио у воду, што обдукцијом није могло бити утврђено. Полиција је саопштила и да је младић прије тога учествовао у тучи, али да то није утицало на трагедију, те да су код њега пронађене ствари украдене исте вечери из једне куће.

Породица, пријатељи и сви који су познавали овог младића, али и велики број његових суграђана, посумњали су у ове резултате и затражили да случај буде разјашњен јер вјерују да је Давид убијен и бачен у ријеку. Породица је затражила нову обдукцију и истрагу истичући да не вјерују у полицијска објашњења. Породицу Драгичевић су посјетили предсједник РС Милорад Додик и министар Драган Лукач. Додик је тада обећао нову обдукцију и истрагу, што је и урађено. Поновљену обдукцију урадио је специјалиста судске медицине с Војномедицинске академије у Београду (ВМА) Ивица Милосављевић. Директор Полиције РС Дарко Ћулум казао је да је тај налаз потврдио да је Драгичевић умро усљед утапања.

- Потврђено је вјештачење патолога у Заводу за судску медицину РС Жељка Карана. Налаз поновне обдукције биће достављен Драгичевићевој породици - рекао је Ћулум.

Бањалучко Окружно тужилаштво потврдило је да је запримило извјештај МУП-а о истрази, али није наводило детаље.

- Тужилаштво ће наставити истрагу на утврђивању свих чињеница и околности о смрти Драгичевића. Након истраге биће донесена одлука и о томе ће јавност бити упозната на вријеме - саопштило је тужилаштво.

Страдање Драгичевића у посљедње вријеме изазвало је велико узнемирење јавности, а друштвене мреже "горе" јер још до краја није разјашњено како је младић упао у ријеку.

Грађани су на друштвеној мрежи "Фејсбук" основали и групу "Правда за Давида" у којој су се појавиле разне информације и свједоци који су у ноћи нестанка видјели Драгичевића. Далибор Стокић написао је да је кобне вечери видио Давида и да се пита зашто га полиција није саслушала. Навео је да је срео Давида послије наводне туче код кафића "Мета".

- Ту вече испред себе у даљини чуо сам свађу момака код Адико банке. Један момак је замахнуо на другог у црном дуксу и замакли су у хаустору. Нешто су говорили: "Шта он има мене ударати, нећу се смирити, нисам ја будала". Тада сам срео Давида и питао каква је ситуација, одговорио сам му да се неки туку у хаустору. Питао је да ли иду овамо. Стао сам крај њега и питао шта је било. Рекао је: "Неће се мени клинци кур..ит", и извадио из џепа црни нож "лептир". Рекао ми је: "Боље ти је да идеш" - написао је, између осталог, Стокић.

У полицији и тужилаштву нису могли да нам одговоре на питања у вези са овим информацијама.

Породица, пријатељи и многобројни грађани Бањалуке већ неколико дана на Тргу Крајине организују мирно окупљање и паљење свијећа уз слоган "Стоп некажњеним убиствима у Бањалуци - Правда за Давида". Окупљања огорчених становника организују се у све више градова у РС, али и шире. Давидова мајка на свом "Фејсбук" профилу је објавила да планирају да ангажују правни тим који ће им помоћи да пронађу истину и затражила помоћ. Навела је да ће отворити жиро рачун и моли све који могу да помогну. Недавно је објавила и снимак, како је рекла, "наводне" пљачке коју је починио њен син. Према снимку, он је ту провео 50 минута и у кућу ушао нормално, а на излазу је храмао. Такође се види да се након његовог изласка у кућу враћају два власника. Многи Бањалучани сумњају у тај снимак, док неки сматрају да укућане те куће треба испитати и истражити њихову улогу у свему овоме.

Одбор НС РС

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Миланко Михајлица казао је да их МУП РС није информисао о истрази о смрти Давида Драгичевића.

- Одбору је из МУП-а стигло обавјештење да не могу да доставе информацију о резултатима док тужилаштво не заврши истрагу. На сједници Одбора коју сам заказао нису се појавили ни министар Драган Лукач ни посланици парламентарне већине који су чланови Одбора - казао је Михајлица и додао да је Одбор затражио од МУП-а да достави званичну информацију о резултатима досадашње истраге у вези са случајем "Драгичевић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана