Svjedok vidio Elfetu Veseli u Konjević polju

Svjedok vidio Elfetu Veseli u Konjević polju 02.10.2017 18:53 | Srna

Sarajevo - U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH Ferid Hodžić rekao je da optuženu zna "iz mahale" jer su bili komšije u Vlasenici, i da ju je jednom vidio u julu 1993. godine u društvu uniformisanih momaka u Konjević Polju.

Hodžić, koji je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane Vlasenica, rekao je da mu je neko iz njegove pratnje ukazao na žensku osobu koja nije bila u uniformi.


"Iznenadio sam se otkud ona tu, a onda mi je rečeno da je u toj grupi, koja se zvala žDizelž bio i njen vjerenik. Tek to me iznenadilo, s obzirom na to da se njen otac, koji je bio albanskog porijekla, strogo držao tradicionalnih običaja, što podrazumijeva i način vjeridbe i udaje djevojke", naveo je Hodžić.

Svjedok je rekao da ne zna da li je bilo žena u jedinici Sakiba Halilovića, koja je došla u Cersku, dodavši da je kasnije čuo da je došla jedna djevojka bolničarka.

On je potvrdio da optuženog Halilovića dobro zna, jer je sa njim, kao komandant Teritorijalne odbrane Vlasenica, do 11. oktobra 1991. godine sarađivao u "Patriotskoj ligi".

"Vidio sam ga tek u julu 1993. godine, kada je sa svojom grupom od 25 do 30 ljudi došao u reonski štab u Kamenici da mi prenese poruku komandanta Opštinskog štaba Zvornik Željka Kneza da se ovaj štab ukida i da se formira Šesti zvornički odred. Kazao mi je da imaju posebne zadatke i to da izvrše diverziju na elektrosistem, gasovod i vodovod za Zvornik", rekao je Hodžić.

Nastavak saslušanja ovog svjedoka zakazan je za petak, 6. oktobra.

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica