Провјера анонимне пријаве о трговини јајним ћелијама у БиХ

Провјера анонимне пријаве о трговини јајним ћелијама у БиХ 05.03.2018 10:36 | Срна

Сарајево - Дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ провјериће анонимну пријаву против тужиоца БиХ Дубравка Чампаре, бившег главног тужиоца Горана Салиховића и министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре због наводне умијешаности у криминалну трговину јајним ћелијама.

Позивајући се на Канцеларију дисциплинског тужиоца ВСТС-а, "Дневни аваз" пише да ова институција због повјерљивости притужби не може дати више детаља о овом случају.


У пријави је наведено да је тужилац Чампара, уз помоћ Салиховића, због личног интереса зауставио истрагу у вези са клиником за вантјелесну оплодњу "Еуромедикал".

Предмет је посебно интересантан јер су се Федералној управи полиције обратиле раднице наведене поликлинике, које су полицији понудиле сазнања и доказе да се генетски материјал из БиХ, односно здраве јајне ћелије и ембриони, нелегално извозе у Турску, Италију и Грчку, што оне сматрају трговином људима.

Током истраге, наводно, у картонима пацијената пронађени су документација и протоколи на имена Маида Башчаушевић Чампара и Дубравко Чампара, заједно са уплатницама на којима су били наведени енормни попусти на услуге.

Тадашњи предсједник Љекарске коморе Кантона Сарајево Фахрудин Куленовић рекао је да су неки љекари из Турске долазили на клинику и радили оперативне захвате и додао да сматра да су оптужени опасни, а да је клиника крива по оптужбама за нелегалан извоз здравих јајних ћелија и ембриона.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица