Продаја имовине Фармланда донијела тек 80.000 КМ

Милијана Латиновић
Продаја имовине Фармланда донијела тек 80.000 КМ

Бањалука - Након прве продаје заплијењене имовине Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе обезбијеђено је свега 80.000 марака што није довољно за измирење цијелог дуга бившим радницима.

Истакла је ово адвокат Мирослава Дринић која заступа 55 бивших радника “Фармланда” и додала да очекује да ће ускоро бити намирен дио дуга од укупно 300.000 колико ово предузеће дугује радницима.

- Нажалост, купци који су излицитирали највеће износе, нису уплатили, тако да није обезбијеђено процијењених 200.000 марака, колико смо мислили да ће бити. Радници ће се намиривати сразмјерно свом потраживању. Обрачун дуга за сваког радника урадиће вјештак финансијске струке и на основу тога биће им исплаћен дио дуга. Незахвално је сада износити цифре, али ја очекујем да ће им најкасније до Божића бити исплаћен дио потраживања - рекла је Дринићева за “Глас Српске”.

Додала је да заинтересованих за заплијењене ствари има, али да су ријетки они који се заиста одлуче да купе неку машину с обзиром на то да су у веома лошем стању.

Бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић истиче за “Глас Српске” да радници не губе наду да ће ускоро на њихове рачуне лећи бар дио новца које им ово предузеће дугује.

- Свјесни смо ми да се на лицитацији продају старе ствари, јер је то једино што је од фарме остало, али се надамо да ће од тог новца који се обезбиједи бар дио наших дуговања бити измирен. С обзиром на то да су празници свакоме би значило да добије бар неки минималан износ - рекла је Вујмиловићева.

Подсјетила је да јој ово предузеће дугује око 11.000 марака на име зарађених плата и отпремнине, те да је дуг према другим радницима и већи од тог износа. Вујмиловићева је истакла да управа Говедарске фарме није запосленима на вријеме уплаћивала доприносе, тако да многи не могу ни да се пензионишу.

Бивши радници “Фармланда” су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме. Радници су још лани добили судски спор против “Фармланда” али још ништа нису успјели да наплате, а сва имовина некадашњег гиганта је под хипотеком. “Фармланду” су још од 2016. блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза.

Продаја

Мирослава Дринић је истакла да је друга продаја ствари пописаних током прве запљене и прва продаја машина из друге запљене заказана за 11. јануар у 10 часова у кругу “Фармланда”.

- Купцима ће тада бити понуђени џип, неколико покварених рачунара, противпожарни апарати и пољопривредне машине - казала је Дринићева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана