Зашто мушкарци теже показују осјећања?

ГС
Зашто мушкарци теже показују осјећања?

Иако су жене отвореније у показивању својих емоција од мушкараца, постоје мушкарци који су веома емотивни и лако могу да кажу шта осјећају. Ипак, истраживачи покушавају да открију зашто се мушкарци не изражавају као жене.

- Осјећам се као да га није брига - фраза је коју жене често изговарају када не могу да добију повратну информацију о осјећањима свог партнера. Али да ли је то заиста тачно? Док статистика показује да су жене подложније депресији и анксиозности, и мушкарци могу имати проблема са менталним здрављем.

Тако ће преко 30% мушкараца доживјети депресију у неком тренутку свог живота, а отприлике 9% свакодневно доживљава депресију или анксиозност. Упркос друштвеним очекивањима од мушкараца да сакрију своје емоције, кључно је препознати важност рјешавања проблема менталног здравља и код мушкараца. Ево неколико разлога зашто мушкарци крију своја осјећања.

Друштвени притисак

Чини се да уобичајена фраза ,,буди мушкарац" игра значајну улогу у скривању емоција код мушкараца. Овај термин  Кембриџ рјечник енглеског језика дефинише као „да се храбрије носи са нечим“, а то је само један друштвени притисак који искривљује перцепцију мушкости.

Према истраживању које је спровела добротворна организација за здравље мушкараца Мовембер, скоро једна трећина мушкараца осјећа притисак да изгледа мужевно, док млађи мушкарци од 18 до 34 године то доживљавају у још већој мјери (47%).

Поред тога, мушкарци често показују мање видљиве знаке забринутости за ментално здравље и мање је вероватно да ће о њима отворено разговарати. Према америчком Националном институту за ментално здравље, када су жене депресивне, често показују тугу или изражавају своја осјећања, док мушкарци имају тенденцију да показују знакове бијеса, раздражљивости или агресије. Мушкарци заправо штете себи тиме што не изражавају своја осјећања.

Не знају како да изразе осјећања

Мушкарцима нико није објаснио како да се изразе. Друштвена очекивања и условљеност дјетињства често уче мушкарце да буду груби и неемотивни, чинећи их несигурним у изражавању својих осјећања.

Док жене могу отворено да изразе своје емоције, мушкарци имају тенденцију да сакрију свој бол и изгледају стоички. Због овог друштвеног притиска, мушкарцима може бити тешко да покажу своју рањиву страну јер се то сматра табуом. Као резултат тога, емоционално благостање мушкараца може патити. Промовисање отворених разговора о менталном здрављу и разбијање стереотипа може помоћи мушкарцима да се осјећају пријатно и оснажено да изразе своје емоције, пише Бригхт Сиде.

То има везе са мозгом

Мушкарци, с друге стране, имају тенденцију да одвоје своје емоције од својих мисли, што их чини неодлучним да разговарају о емотивним темама. Иако ово може довести до потешкоћа у комуникацији о осјетљивим темама, важно је препознати и разумјети ове родно засноване разлике.

Мушкарци и жене су на неки начин исти, а ипак различити. Чак и начин на који се носе са стресом може варирати у зависности од друштвених очекивања, физиологије и психологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана