Кад су се вјенчали Јованка је имала 28, а Тито 60 година: Нису имали дјецу, а ево чиме га је освојила

Г.С.
Foto: Танјуг

Љубавна прича Тита и Јованке Броз препуна је занимљивих детаља о којима је мало ко знао.

Један од најмоћнијих и најбољих парова бивше Југославије били су Јованка и Јосип Броз Тито. О начину на који се пар упознао постоје разне теорије, а оно што је сигурно јесте да су се на прву завољели. Међутим, мало ко је знао за њихову љубав.

Јованка је наводно Тита упознала у Дарувару након што је замијенила Даворјанку Пауновић Зденку на мјесту секретарице у његовој канцеларији, а пословни однос ускоро је прерастао у нешто више и пар се тајно венчао у априлу 1952. године. Јованка је имала 28, а Тито 60 година.

Док је Јованки прво сметала њихова велика разлика у годинама, Тита је бринуо њен недостатак образовања, али су брзо надокнадили. Наиме, одмах након вјенчања, Тито је осигурао Јованки часове о протоколним сусретима, примјереном одјевању и сате страних језика. Јованка се од неуке жене ускоро претворила у отмену и образовану даму.

Тајно вjенчање

Наиме, могу се избројати на прсте они који су знали да је тог 15. априла 1952. године склопљен брак између Тита и Јованке. Према ријечима мјештана Илока, вјенчање је било тајно и одржано је у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка) која се налази између Шаренграда

- Знали смо да је тамо било то вјенчање, али га се не сјећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигдје у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсјећале на то вјенчање – рекла је Розалија Џалто која је у Дунавки са супругом Мијом била домар.

Титова вила била је под јаким обезбјеђењем када год би је предсједник Југославије посјећивао, а Џалто каже да је у подруму била просторија са више од 2.000 боца вина и бачви ракије. Она прича да су се супружници веома добро опходили према њима.Нису имали често прилике за разговор, али Тито би их увијек када би их видио, поздравио, питао како су, шта се ради и слично. Сјећа их се и да су се често шалили и смијали.

 

Током брака, били су нераздвојни, а прича се да је Јованка сваки пут пробала храну прије Тита. Није тајна да је Јованка свој живот подредила првом човјеку Југославије, што је потврдила и њена сестра.

„Њена жртва је била комплетна за њега. Она се од самог почетка ставила у службу њему као неко ко је посвећен, као опатица која се посвети својој религији. Она је амортизовала сваки ударац који је био намјењен њему. И онда је глумила да је много јача него што је била. Дјеловала је као кремен-камен, као жена стијена. И то се касније злоупотребљавало.“

У књизи објављеној 2015. године, под насловом „Нада Будисављевић: Моја сестра Јованка Броз“, она је открила неке веома важне чињенице из живота Маршала и његове супруге.

„Ми смо знале да Јованка ради код Тита и то нам је била велика част. Али ми нисмо знале да између њих било шта постоји. Нити нам је икада причала о томе. Није нам причала да ли је имала неког другог момка. Она је то чувала за себе. Била је љепотица, али никад се није разметала ни собом нити својом љепотом. Ни на крај памети јој није било да прича да јој се неко удвара или томе слично.“

Упркос великој љубави и заједнштву, пар никада није имао дјеце.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана