Једну посебну новчаницу увијек носите са собом, да вам новчаник увијек буде пун

Г.С.
Једну посебну новчаницу увијек носите са собом, да вам новчаник увијек буде пун

Наши преци вјеровали су да новчаник никада не смије бити празан , без обзира на материјално стање нашег банковног рачуна.

У новчанику су увијек имали бар једну новчаницу, јер су вјеровали да ће тако привућ богатство у дом. То је била или новчаница коју су сами зарадили или новчаница коју им је дао неко за кога су мислили да је добра особа.

Новчаница или новчић су се тако сматрали својеврсним талисманом финансијске стабилности. Зато је и даље понегдје обичај да се никада не даје празан новчаник.

Сматрали су да одређени ритуали и веровања могу донијети финансијску стабилност и благостање у дом.

Ови обичаји су се преносили с кољена на кољено, чувајући се као тајне за привлачење новца.

Талисман финансијске сигурности

Један од најпознатијих обичаја је држање прве зарађене новчанице у посебној прегради новчаника. Та новчаница се сматрала талисманом финансијске сигурности, а неки су чак вјеровали да ће боље управљати новцем ако у новчанику чувају папирнату новчаницу најмањег апоена.

Практични савјети за привлачење новца

Наши стари су вјеровали у одређене датуме и ритуале који могу утицати на финансијски успјех. Према њиховим вјеровањима, сриједа пријеподне је било најповољније време за тражење повишице, док су трансакције увече сматране лошим предзнаком.

Такође, није било препоручљиво позајмљивати новац уторком, а ни хљеб ни со.

Мистерије домаћинства

У домаћинству су постојали бројни обичаји повезани са новцем. На примјер, вјеровање да новац заобилази дом ако се мрвице с тог стола чисте голим рукама или ако се звижди у кући.

Домаћице су пазиле да џепови одјеће буду пуни ситног новца, а крпљење џепова и одржавање одјеће били су дио ритуала за задржавање новца у кући.

Магична привлачност новца

Стари су вјеровали да одређене новчанице имају моћ привлачења новца у дом. На пример, новчаницу највећег апоена су чували у кући годину дана, вјерујући да ће се тако напунити енергијом која ће привући новац у дом.

Осим тога, новац добијен на коцки или пронађен на улици није се сматрао срећним, те се брзо трошио или даровао сиромашнијима.

Ови обичаји, иако су дио прошлости, и даље буде интересовање и радозналост код савремених генерација. Можда је у тим старим обичајима ипак било нечега, јер су наши преци живјели скромно, али су умели да цијене сваки динар, преноси Еспресо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана