Грешке које праве парови када постану родитељи први пут

Г.С.
Foto: Илустрација

Уколико немате претходно искуство, родитељство ће за вас бити прави изазов.

Међутим, као и у много чему у животу, научит ћете из властитих грешака.

Грешке типичне за оне који се први пут сусрећу с родитељством и одгојем дјеце, преноси Кликс.

Не дијелите обавезе

Бебе су створене захваљујући двоје људи. Ако имате ту опцију, било би логично да и ви и партнер подједнако учествујете у бризи за дијете. Тако ће свако од вас добити своје слободно вријеме, али ћете научити и боље разумјети једно друго.

Не уживате у тренутку

У настојању да будете савршени родитељи, често заборављате уживати у тренутку. Пазите да не бисте одједном схватити да је ваше дијете одрасло, а ви не знате како и када се то догодило.

Грешке типичне за оне који се први пут сусрећу с родитељством и одгојем дјеце.

Очекујете најгоре

Свако од нас има другачија очекивања, али често новопечени родитељи вјерују да их очекује само оно најгоре - тежак порођај, компликације, непроспаване ноћи... Међутим, такав став је потпуно погрешан.

Игноришете партнера

Када је ријеч о односу с вашим партнером, чињеница да сте постали родитељи може узети данак. Многи новопечени родитељи су толико заузети бригом за новорођенче да забораве на потребе партнера.

Паничите због ситница

Почетне фазе родитељства ће бити хаотичне и обиљежене непотребном паником. Морате се научити опустити, јер ће паника сваку ситуацију учинити још гором.

Не бринете о себи

Једна од честих грешака је и игнорисање властитих потреба, али брига за саме себе како током трудноће тако и након ње је кључна.

Вјерујете свему што вам други људи савјетују

Потпуно је јасно и очекивано да ћете пуно тога научити од људи који су искуснији у овом животном изазову. Немојте вјеровати баш свему што вам кажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана