Знате ли зашто се трзамо у сну?

GS
Foto: GettyImages

Трзај који се јавља непосредно прије него што заспимо се у стручној литератури назива хипнотички трзај, а ради се о реакцији тијела на улазак у сан. Оно се трзне и разбуди нас прије него што чврсто заспимо.

Често сте се питали због чега се догађа овај феномен? Тај ноћни трзај којем вас ваше тијело излаже изненађујуће је уобичајено искуство које 70 посто људи доживи.

Ellen Wermter, медицинска сестра и портпаролка организације "Better Sleep Council" навела је да је ријеч о људској верзији "аутоматског спремања".

"Током успављивања мишићи у тијелу се опуштају, а то опуштање мозак понекад тумачи као пад, па покреће контракцију мишића", објаснила је.

Она каже да то може бити случајно и да се догађа без разлога, а понекад се ради о неким факторима који повећавају вјероватноћу од појаве тог трзаја, попут стреса, напорних вјежби и код узимања одређених лијекова.

"Ти трзаји су уобичајени код здравих људи, али могу се погоршати због умора, недостатка сна или употребе стимуланса попут уноса кофеина и сличног", додаје она, преноси Klix.

Ови трзаји вјероватно се јављају у хипногагичком стању, баш док прелазите из будног стања у сан. Иако нема разлога за бригу, хипнични трзаји се јављају код савршено здравих људи, а постоји неколико разлога који се могу узети у обзир.

Ноћне навике наших предака могле имати дугорочније учинке на наше тренутне навике дријемања. Такође, могуће је и да је ријеч о еволуцијском знаку, односно да га носимо из далеке прошлости када су људи спавали на дрвећу па би их хипнички трзај спријечио да падну.

Заправо не знамо зашто се то догађа, али постоји неколико занимљивих теорија. Неки вјерују да је то нуспродукт еволуције, а постоје и докази да стрес, тјескоба, кофеин и вјежбање могу узроковати или погоршати те трзаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана