Зашто бубрези страдају: Унос ових намирница озбиљно угрожава здравље

ГС
Foto: Илустрација

Бубрези су изузетно значајни за здравље комплетног организма.

Уколико они не функционишу исправно то ће се одразити на цјелокупно здравље организма. Задатак бубрега је одржавање крви чистом и хемијски уравнотеженом. Бубрези прерађују крв те одвајају штетне материје и избацују их из организма.

Све је већи број бубрежних болесника, а све то јер несвесно уништавамо здравље овим навикама, преноси Б92.

Премало воде

Ако не пијете довољно воде, то може бити један од најзначајнијих фактора оштећења бубрега јер се догађа свакодневно. Главни задатак бубрега је да излучују метаболички отпад из тијела и регулишу равнотежу електролита. Ако тијело није довољно хидрирано, смањује се проток крви, што резултира накупљањем токсина у крви.

Одлагање одласка у тоалет

Многи од нас имају навику да одлажу одлазак у тоалет. Ако је бешика дуже време пун урина, може доћи до разних компликација у уринарном тракту. Хипертрофија мишића је једна од компликација која може довести до дивертикулитиса (стварање рупе или воденог мјехура у телу). Хидронефроза (повећање притиска урина у бубрезима) друга је компликација до које долази због хроничног притиска на задњу страну бубрега.

Превише натријума

Прерађивање натријума је још један задатак који обављају бубрези. Со је основни извор натријума, а већина натријума мора да се избаци из тијела. Кад једемо јако слану храну, бубрези трпе оптерећење, зато је неопходно смањити унос соли.

Превише кофеина

Кад смо жедни, често не посегнемо за водом, него за соковима и газираним пићима. Многи од тих напитака садрже кофеин. Кофеин може да подигне крвни притисак, а висок крвни притисак врши притисак на бубреге и може да их оштети.

Таблете против болова

Узимање таблета против болова и код мањих сметњи лоша је навика већине људи. Већина таблета против болова има опасне попратне нуспојаве, може оштетити разне органе, па тако и бубреге.

Превише протеина

Превише црвеног меса и друге хране богате протеинима може додатно погоршати стање већ оштећених бубрега. Храна богата протеинима у основи је здрава, али не ако имате оштећене бубреге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана