Због ове јутарње навике жене се гоје

ГС
Због ове јутарње навике жене се гоје

Студија објављена у дигиталном издању библиотеке америчког Националног института за медицину показала је да кафа на празан стомак, посебно код жена, лоше утиче на здравље.

Због природног биолошког ритма, ниво кортизола у тијелу је највећи ујутру када се пробудимо, а најнижи увече када одемо на спавање.

– Испијање кафе рано ујутру, када је ниво кортизола највећи, ремети хормоне у организму и ремети циркадијални ритам. Кортизол лоше утиче на овулацију, хормонални баланс и тежину – објашњава за портал ПуреВов нутриционисткиња и докторка Карлин Розенблум.

Конзумирање кофеина када је ниво кортизола највећи стимулише појачано лучење кортизола. Иако још није објашњено зашто се то дешава, сматрамо да то има везе са дејством кафе на одређене витамине и минерале у организму – закључује др Розенблум и упозорава:

– Кортизол је, као и сви други хормони, неопходан за функционисање организма, али проблем настаје када смо стално под стресом и када га тијело непрестано лучи. То може довести до повећања нивоа шећера у крви и отпорности на инсулин. Осим што стимулише додатно лучење кортизола, кафа на празан стомак може изазвати проблеме са варењем и повећати ниво желудачне киселине.

Када попити прву јутарњу кафу?

Ако устанете око седам ујутро, најбоље је да попијете прву кафу између 9.30 и поднева – када је ниво кортизола природно низак.

Добро је за доручак јести храну богату калцијумом попут бадема, јогурта или чиа семенки које неутралишу киселост, саветује Розенблум.

Ако попијете кафу у овом тренутку, добићете неопходан подстицај и енергију, пише Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана