Зашто не требате користити мобилни телефон док сте у тоалету

Г.С.
Foto: Илустрација

Посљедњих година све смо више овисни о нашим мобилним телефонима - почев од кориштења уређаја за свакодневне задатке као што су јутарњи аларм, календарска упозорења и навигација па до извора сталне забаве или ометања.

То укључује куповину на мрежи док гледате ТВ, гледате видеозаписе у јавном превозу па чак и „скролање“ по друштвеним мрежама док сте у тоалету. Ово посљедње може изгледати као невина активност, али недавна истраживања су открила да би то могло изложити многе од нас штетним бактеријама, преноси Кликс.

Студија коју је у Великој Британији провела "Initial Washroom Hygiene" открила је „висок ниво“ биолошке контаминације на више од половине паметних телефона. Открили су да просјечни паметни телефон има дупло већу количину од WC даске, при чему је на једном забиљежен шокантни ниво контаминације од преко шест пута већи (558 одсто).

Налази су засновани на тестовима брисева аденозин трифосфата (АТП) и АТП биолуминисценционом читачу, који детектује нивое биолошког живота који нису видљиви људском оку. Анализа резултата показала је да је више од половине (52 процента) телефона оно што би стручњаци описали као „тешко контаминирано“ микробном контаминацијом.

Уз вјежбу узимања бриса, спроведено је и истраживање на више од 2.000 испитаника како би се откриле навике становништва. Ово је тачно открило зашто су наши телефони толико контаминирани: једна од четири одрасле особе у Великој Британији признала је да никада не чисти свој паметни телефон. Поврх свега, 59 одсто је признало да користи своје телефоне док су у купатилу или тоалету.

Коментаришући резултате, Џејми Вудхол, менаџер технолошких иновација "Initial Washroom Hygiene", рекао је: „Наши телефони су уобичајени резервоар за потенцијално штетне патогене и знамо да су људи склони да их користе док посјећују тоалет. Ово је посебно алармантно када се узме у обзир да се до 80 одсто свих инфекција преноси додиром. Дакле, када људи користе своје телефоне и стављају их близу уста кад разговарају, они потенцијално повећавају вјероватноћу да ће се разбољети“.

Напоменуо је да је хигијена руку од виталног значаја те да треба повести рачуна о њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана