Зашто не бисте требали интензивно тренирати непосредно прије спавања

ГС
Foto: Илустрација

Истраживање Универзитета Конкордија показало је да не бисте требали интензивно тренирати непосредно прије одласка у кревет јер ће вам требати више времена да утонете у сан.

 Негативно ће утицати на РЕМ фазу сна коју, како сам назив говори, карактерише убрзано кретање очију десно-лијево и смиривање тијела.

Ова фаза је значајна зато што је повезана са когнитивним функцијама, односно са способношћу памћења, перцепције, учења итд."Наше истраживање такођер је показало да са вјежбањем требате завршити два сата прије спавања јер ће сан бити квалитетнији и нећете се будити раније него што бисте требали", рекао је коаутор истраживања Емануел Фримпонг.

Тим је користио податке из 15 објављених студија како би утврдио како једна серија интензивног вјежбања утиче на здравље младе и средњовјечне људе. Закључили су да је најбоље вјежбати рано навече, уколико је то могуће, преноси Кликс.

У том временском периоду требали бисте вјежбати од 30 до 60 минута. Вожња бицикла показала се као најбоља врста тјелесне активности.Увијек вјежбајте у исто вријеме јер било каква врста промјене значајно ремети сан. Прије спавања избјегавајте конзумирање обилних брока и превелике количине воде. Истраживање је објављено крајем септембра у часопису  Слип Медицин.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана