Зашто би грчки јогурт требало да једемо сваког дана и које све користи имамо од њега

GS
Foto: LiveEatLearn

Грчки јогурт не само да је хранљив већ истраживања показују да редовно конзумирање ове намирнице може да има многоструке користи за здравље

Грчки јогурт је традиционални, а сада све полуларнији млијечни производ који се највише конзумира у Грчкој и Турској, а одатле се проширио широм свијета. Има гушћу текстуру од обичног јогурта и оштрији укус, а обезбјеђује низ есенцијалних хранљивих састојака, укључујући витамин Б12, калцијум и витамин А, и има више протеина и мање угљених хидрата од класичног јогурта.

Грчки јогурт је добар извор протеина и других есенцијалних хранљивих материја

Не само да је грчки јогурт хранљив, већ истраживања показују да редовно конзумирање ове намирнице може да има користи за здравље на више начина – од тога да нас брзо учини ситим до  јачања костију. Грчки јогурт има много више протеина у поређењу са обичним јогуртом. У ствари, он обезбеђује више него двоструко већу количину протеина која се налази у обичном јогурту.

Протеини су неопходни за здравље јер су аминокиселине, које се често називају „грађевинским блоковима“ протеина, потребне за синтезу хормона и неуротрансмитера, имунолошку функцију и многе друге виталне процесе. Исхрана са више протеина је повезана са бројним здравственим предностима, укључујући контролу тежине, побољшану густину костију и бољу регулацију шећера у крви.

Богат је здравим мастима, витаминима и минералима

Поред протеина, грчки јогурт је богат здравим мастима, витаминима и минералима. На пример, порција грчког јогурта од 200 грама покрива више од 40 одсто наших потреба и за Б12 витамином, хранљивим састојком од суштинског значаја за неуролошке функције, као и потребе за селеном –  минералом неопходним за здравље штитне жлезде, који има моћна антиоксидативна својства. Такође је добар извор калцијума, цинка и неколико других витамина и минерала.

Студија из 2020. која је укључивала податке више од 65.000 деце и одраслих открила је да су потрошачи јогурта имали бољи укупни квалитет исхране, као и већи унос калцијума, магнезијума, калијума и витамина Д. Студија је такође открила да је већа вероватноћа да ће потрошачи јогурта задовољити препоруке за унос калцијума, магнезијума и калијума у ​​поређењу са онима који га не конзумирају.

Грчки јогурт подстиче здравље костију и раст мишића

Наш скелетни систем зависи од сталног уноса хранљивих материја како би одржао своју снагу и густину. Грчки јогурт обезбјеђује протеине, калцијум, магнезијум и фосфор, а сви они играју важну улогу у одржавању здравља ваших костију. Студије су показале да конзумирање јогурта може да помогне у одржавању минералне густине костију и смањењу ризика од остеопорозе и прелома код старијих особа.

Анализа 9 студија из 2020. открила је да су жене у постменопаузи, које су редовно конзумирале грчки јогурт, имале смањен ризик од прелома кука у поређењу са женама које нису уопште јеле јогурт или које су конзумирале врло мало ове намирнице. Поред тога, конзумирање грчког јогурта може да помогне да зарастање, односно раст нових костију и смањење разградње костију код млађих људи.

Помоћ за изградњу и обнову мишића

Осим што подржава здравље костију, протеини су важни за раст мишића и опоравак мишића након тренинга. Након интензивног тренинга, стопа синтезе мишићних протеина је повећана на неколико сати, тако да конзумирање протеина након тренинга помаже телу да се снабдева протеинима који су му потребни за изградњу и обнову мишића.

Истраживања показују да храна богата протеинима, као што је грчки јогурт, може да помогне у побољшању раста мишића и снаге током тренинга, због чега се грчки јогурт често користи као храна за опоравак након тренинга. Чак и код људи који нису спортисти, редовно конзумирање хране богате протеинима је од суштинског значаја за одржавање здравог састава тела и подржавање раста и снаге мишића.

Укључивање хране богате протеинима у исхрану један је од најбољих начина да се одржава ситост и здрава тјелесна тежина. То је зато што су протеини најзаситнији макронутријент, што значи да храна богата протеинима, попут грчког јогурта, може да помогне да се осећамо сито након јела, што може да помогне да се регулише унос калорија, преноси еКлиника

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана