Загађење ваздуха може да доведе до губитка вида

Срна
Загађење ваздуха може да доведе до губитка вида

ПАРИЗ - Према резултатима дугорочне студије објавлјене данас, загађенје ваздуха вјероватно ће повећати ризик од неповратног губитка вида.

Старосна макуларна дегенерација /АМД/ водећи је узрок слјепила међу старијим од 50 година у богатијим землјама, а за око 300 милиона лјуди се предвиђа да ће бити погођено овом болешћу до 2040. године.

Познати фактори ризика уклјучују старост, пушенје и генетске предиспозиције.

Сада су истраживачи утврдили везу између АМД-а и загађенја ваздуха, за које је већ познато да носи низ здравствених ризика, уклјучујући болести срца и плућа.

Истраживачи су анализирали податке више од 115.000 учесника који нису пријавили никакве проблеме са очима на почетку студијског периода 2006. године.

Званични подаци о промету и нивоима азотног оксида и ситних честица коришћени су за израчунаванје годишњих просјечних нивоа загађења ваздуха на кућним адресама учесника истраживања.

Након што су узели у обзир друге факторе утицаја, укључујући основне здравствене услове и начин живота, излагање финим честицама било је повезано са осам одсто већим ризиком да појединац оболи од АМД-а.

“Свеукупно, наша открића сугеришу да загађење ваздуха у окружењу, посебно мале честице или оне које су повезане са сагорјевањем, може утицати на ризик од АМД-а”, рекли су аутори студије.

Они истичу да њихова открића само потврђују и додатно доказују штетне ефекте загађења ваздуха у окружењу, чак и у условима релативно ниске изложености.

Свјетска здравствена организација процјењује да је загађење ваздуха одговорно за најмање седам милиона смртних случајева сваке године.

Прошле седмице, у одвојеној студији процјењује се да смањење загађења ваздуха на нивое које препоручује Свјетска здравствена организација може да спријечи смрт више од 50.000 људи годишње широм Европе.

“Повезаност макуларне дегенрације са пушењем је позната од раније, али ова нова открића о повезаности са атмосферским загађењем само ће додатно појачати дебату о климатским промјенама”, рекао је Роберт Мекларен, професор офталмологије на Универзитету Оксфорд, пренио је АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана