Више штете него користи: На ових пет начина стварамо погрешну слику о нашој линији

ГС
Foto: iStock

Кратке дијете, исмијавање тијела, присиљавање да радите додатне вјежбе послије опуштајуће вечере су вјеровања и трендови укорењени у култури дијете деценијама који су обликовали начин на који приступамо исхрани, губитку тежине и ономе што сматрамо здравим.

Док је постизање бољег здравља кроз исхрану и вјежбање вредан циљ, култура дијете се заснива искључиво на бројевима на ваги, величинама одjеће и неодрживим начинима да се постигне жељена тежина, објаснила је дијететичарка Лаура Кордела за Everyday Health.

„Култура дијете долази у виду савjeта о здрављу и општем благостању, али претпоставља да што сте мањи, то ћете бити здравији, а рестриктивне дијете се често користе за постизање циљева фитнеса“, додала је Кордела. „Поруке иза културе исхране у основи стигматизују људе са већим телима и претпостављају да веће тело аутоматски чини некога нездравим.

Дијететичар Јула Зумпано се сложио са овим и додао да је у култури исхране мршавост главни показатељ здравља. Ова ограничена перспектива здравља коју промовише култура исхране може имати негативне последице по здравље, од начина на који једете до начина на који доживљавате себе. Култура дијете може утицати на ваш живот на суптилне начине, а ово је пет најчешћих. 

Друштвене мреже могу бити окидач 

„Друштвени медији могу бити веома подмукао начин да култура дијете настави да утиче на ваш живот“, каже дијететичарка Џеси Холден за СЕЛФ. „Стално излагање идеализованим сликама тела, причама о промени тежине или негативним причама о храни, на пример, може довести до или погоршати незадовољство телом“, додала је она. 

Не ради се само о томе да не пратите особе које су опседнуте имиџом и особе које утичу на фитнес. Ради се о томе да видите разноликост на вашим друштвеним медијима када су у питању облици тела и да креатори хране и исхране које пратите нису разлог због којег мислите да је начин на који једете лош.  

Следећи пут када се нађете на друштвеним мрежама, забележите како се осећате према свом телу пре него што проведете време на друштвеним мрежама, а затим поново проверите како се осећате након тога. Ако приметите да се осећате лошије, престаните да пратите све налоге који вас терају да размишљате негативно и покушајте да пратите људе различитих облика и величина тела.

Намирнице судите по амбалажи 

„Индустрија хране и пића усклађује своју маркетиншку стратегију са сезонским хировима, означавајући храну и пиће као нискокалоричне, без масти, без шећера, без глутена и више“, рекла је Ејми Голдсмит, РД, оснивач Киндред Нутритион, компаније која помаже особама са поремећајима у исхрани. Као резултат тога, немогуће их је избећи у продавници. Чак и ако не покушавате посебно да једете мање масти или смањите шећер, на пример, може бити тешко побећи од уверења да је храна са мање одређених хранљивих материја (и више других) сама по себи боља од својих „традиционалних“ облика. . 

„Један од начина да се решите овога је да купите оригиналну верзију производа ако је доступна“, додао је Голдсмит. На пример, купите обичан сладолед уместо оног који је класификован као нискокалоричан. Уместо да трошите више на крекере без глутена, одлучите се за обичне пшеничне крекере (осим ако не морате да избегавате глутен из медицинских разлога, наравно). 

У реду је имати преференције према одређеној храни, а можда постоји и нека 'здрава' храна која вам се заиста допада. Goldsmith предлаже да купите „обичне“ верзије производа на неколико месеци и видите како се осећате, а затим да одлучите о верзији коју преферирате на основу сопственог искуства, а не због етикета које говоре да је нешто здраво, што би могло бити маркетиншки трик.

Окружени сте људима који стално причају о исхрани и тежини 

Нечије тело и однос према храни је њихова ствар, а не ваша. Међутим, то може бити окидач када сте окружени људима који скоро увек говоре о исхрани и тежини. Зато је важно поставити границе око тога како неко говори о вашем телу и навикама у исхрани. Једно место где ова врста разговора може бити посебно истакнута је теретана. 

Драстично ограничавате унос хране пре великог оброка или важног догађаја 

Када се говори о здравој исхрани, често се помиње реч баланс. Али за оне који су одрасли у ери женских часописа који сваког месеца праве нови план исхране, или за оне који често наилазе на видео записе о томе шта неко једе у току дана или недеље, концепт праве равнотеже може бити искривљен. 

Избаците одређену храну због нејасних здравствених циљева 

Многи људи у области здравља и доброг здравља почели су да повезују ограничења у исхрани са другим наводним (често нејасним) предностима, као што су здравље црева или равнотежа хормона.  Али ове врсте правила о исхрани се углавном односе на губитак тежине, рекла је дијететичарка Кристин Грајмс. 

Тако понекад, додала је Грајмс, инфлуенсери позивају пратиоце да искључе одређену храну како би се отарасили надимања или лошег варења, или самопроглашени „стручњаци за хормоне“ (који нису ендокринолози) кажу да једу одређену храну у различито време менструалног циклуса.

Култура дијете ће увек бити присутна 

Култура дијете, нажалост, никада неће нестати. То једноставно није реално јер су токсичне поруке о храни и телима свуда. Међутим, када приметите да пречесто размишљате о дијети или имате тренутке када се осјећате лоше због сопственог тела, размислите шта вас је на то навело. На тај начин ћете боље разумети како ови окидачи утичу на вас и шта можете да урадите да се заштитите од њих – било да се ради о промени онога кога пратите на друштвеним мрежама, одустајању од разговора о ограничењу хране и губитку тежине, или размишљање о јелу из перспективе обиља уместо ограничење, преноси Најжена.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана