Уз овај једноставан трик заспаћете за само пар минута: Стара јапанска техника рјешава несаницу

ГС
Foto: Илустрација

Вјежба дисања помаже у смиривању вашег тијела, регулише дисање и откуцаје срца како бисте се осећали опуштено и спремно за спавање.

Нема ништа горе него кад легнете у кревет и не можете да заспите, па проведете ноћ вртећи се. Ако вам ово звучи познато, немојте да паничите, јер постоји неколико начина уз помоћ којих можете да заспите. Један од њих је мјесечево дисање.

Шта је мјесечево дисање?

То је јапанска техника, на санскриту позната као Chandra Bhedana, и користи се у јоги, а помоћи ће вам да заспите за неколико минута, пише Метро.

Мјесечево дисање практикује се затварањем десне ноздрве и удисањем и издисањем кроз лијеву ноздрву. Да бисте то учинили, лезите у кревет и удобно се смјестите, а затим палцем њежно затворите десну ноздрву. Полако удахните држећи десну ноздрву затворену, а затим полако издахните кроз лијеву ноздрву.

Иако ово може да звучи прилично необично, врло је ефикасно јер се сматра да је лијева страна вашег тијела повезана с парасимпатичким нервним системом. То је мрежа нерава која помаже опуштању вашег тијела након раздобља стреса или опасности, а такође је корисна за одмор. Вјежба дисања помаже умиривању вашег тијела, регулише дисање и откуцаје срца како бисте се осјећали опуштено и спремно за спавање.

Једноставно треба да поновите кораке неколико пута док не откријете да вам ум више не ради и да се разбистрио, а тијело се опустило. А, ако се из неког разлога још увијек борите да утонете у сан, увијек можете да покушате мијењањем ​​ноздрве. Започните затварањем десне и удахните кроз лијеву ноздрву. Затим кажипрст ставите на лијеву ноздрву и удахните кроз десну страну. Мијењајте и понављајте онолико пута колико је потребно.

Ако се будите усред ноћи, такође можете да испробате мјесечево дисање које ће вам помоћи да поновно утонете у сан. Али, ако то не помаже, постоји и неколико других корисних техника јоге које вам могу помоћи.

Џеси Галбер, оснивач YOGI TIMES-а, подијелио је најбоље три јога позе које ће вам помоћи да заспите – и све можете да радите из кревета. То укључује позу срећне бебе, позу дјетета и позу мртваца.

Ево како се оне изводе:

За позу срећне бебе започните лежањем на леђима и привлачењем кољена према грудима. Затим рукама ухватите спољне рубове стопала, отварајући кољена у ширини торза. Њежно се љуљајте с једне на другу страну, масирајући кичму о душек.

За испробавање позе дјетета клекните и сједните себи на пете. Раширите колена у ширини кукова, а затим се савијте према напријед како бисте торзо положили између бутина. Испружите руке према напред или уз тијело, с челом наслоњеним на подлогу.

И на крају, поза мртваца (шавасана) можда је најједноставнија од свих. Само лезите равно на леђа с благо раширеним ногама. Држите руке опуштене уз тијело с длановима окренутим према горе. Затворите очи и усредсредите се на дубоко, споро дисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана